Cu doar cateva zile inainte de anuntul oficial al emisarului ONU, Marti Ahtisaari, referitor la statutul provinciei Kosovo, un proiect de rezolutie pro-independenta starneste controverse in PE Comisia de Afaceri Externe a Legislativului comunitar a a
Cu doar cateva zile inainte de anuntul oficial al emisarului ONU, Marti Ahtisaari, referitor la statutul provinciei Kosovo, un proiect de rezolutie pro-independenta starneste controverse in PE Comisia de Afaceri Externe a Legislativului comunitar a avut parte de dezbateri aprinse saptamana aceasta, in urma analizarii, marti, a unui proiect de rezolutie privind independenta provinciei Kosovo-Metohia. Initiativa europarlamentarului olandez, Joost Lagendijk, de a propune o forma de independenta limitata pentru provincie, precum si o larga autonomie pentru municipalitatile sarbe, a provocat divizarea membrilor comisiei. Daca unii europarlamentari s-au pronuntat in favoarea independentei provinciei, altii au considerat drept prematura o astfel de propunere, in vreme ce un al treilea grup a apreciat ca independenta provinciei ar fi o solutie destabilizatoare pentru regiune. Proiectul de rezolutie se afla insa abia la inceput, acesta urmand sa fie supus unor amendamente, dupa care va reveni in cadrul Comisiei de Afaceri Externe a PE pentru ca sa ajunga in plenul Legislativului european, cel mai probabil in luna martie. "In pozitia finala a PE, trebui sa tinem cont de situatia din Kosovo, fara indoiala, dar, in egala masura, si de stabilitatea regiunii", ne-a declarat europarlamentarul Roberta Anastase, totodata membru al Comisiei de Afaceri Externe a PE, apreciind ca solutia oferita in cazul Kosovo nu trebuie sa fie una "impusa", ci una care sa satisfaca ambele parti. Initiativa Lagendijk intervine in contextul in care emisarul ONU, Martti Ahtisaari, va prezenta, maine, Belgradului si Pristinei, propunerile sale cu privire la viitorul statut al provinciei Kosovo-Metohia. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.