Aminarea alegerilor europarlamentare este o propunere care a nascut dezbateri aprinse, desi nu e asumata oficial de nici un partid.

Bomba aruncata de Bogdan Olteanu cu aminarea euroalegerilor pare sa-i fi luat prin surprindere chiar si pe liberali. Desi este omul de casa al lui Tariceanu, seful Camerei Deputatilor insista pe ideea ca propunerea este una personala si nu reprezinta o strategie PNL. Cu toate acestea, traseul propunerii ramine incert. Initial, s-a spus ca propunerea a fost facuta marti in cadrul reuniunii desfasurate la Sinaia. Ulterior, un comunicat oficial al PNL ne informa ca propunerea ar fi fost avansata saptamina trecuta in cadrul Biroului Permanent Central al PNL, adica inainte ca PD sa anunte ca va candida de unul singur pentru PE.

Orban il contrazice pe Olteanu

Comunicatul oficial al PNL este contrazis insa chiar de catre purtatorul de cuvint al partidului, Ludovic Orban. „Subiectul datei alegerilor pentru Parlamentul European nu a fost pe ordinea de zi a nici uneia dintre sedintele Biroului Politic Central al PNL de dupa Congres", a declarat Orban, care a tinut sa precizeze ca PNL nu si-a modificat decizia privind organizarea alegerilor pe 13 mai. Mai mult, surse liberale sustin ca nici macar comunicatul oficial nu este chiar atit de oficial, ci ar fi fost scris tot de mina sefului Camerei.

Olteanu a incercat ieri sa iasa din clinci. „In primul rind, precizez, ne-a declarat Bogdan Olteanu, ca subiectul nu a fost discutat la reuniunea cu parlamentarii PNL de la Sinaia. Nu eram nebun sa ies cu o astfel de propunere, la o zi dupa ce PD a anuntat ca merge separat in euroalegeri. Lunea trecuta (22 ianuarie - n.a.), in sedinta BPC al PNL, am facut aceasta propunere."

De ce aminare? Ne explica tot Olteanu: „Vom avea in Parlament doua luni, martie si aprilie, infernale, in situatia in care se vor suprapune trei teme: cea a suspendarii presedintelui, urmata sau nu de un eventual referendum, cea a unei eventuale motiuni de cenzura si cea a alegerilor pentru Parlamentul European, unde campania incepe oficial pe 11 aprilie, dar, neoficial, mult mai repede."

Tariceanu, indecis

Intrebat ieri in legatura cu propunerea lui Olteanu, Tariceanu a preferat sa dea un raspuns in calitate de premier, si nu de lider PNL. Astfel, el a precizat ca „nu Guvernul decide" data alegerilor, ci partidele politice.

Aliante conjuncturale Chiar daca liberalii se codesc sa-si asume paternitatea propunerii, partidele s-au napustit sa-si dea cu parerea. De acord cu aminarea se declara, de principiu, PSD, PRM si PC. Conservatorii au gasit chiar o motivatie mai „serioasa": se perturba activitatea in scoli. De cealalta parte se afla, firesc, PD si PLD, care sustin ca liberalii sint speriati sa intre singuri in alegeri. UDMR nu pare extrem de convinsa de nici o varianta.