Petru Romosan "construieste" astazi un nou "Spital al amorului", o antologie aparuta anul acesta la Editura Compania in care propune o intalnire cu ýcele mai frumoase 100 de poeme romanestii. Antologia de fata, "Compania amorului", urmareste sa schiteze o istorie a poeziei, diferita de cea rezumata de obicei in manuale, pentru ca gustul antologatorului se face simtit chiar daca el a incercat sa procedeze dupa criteriile cele mai obiective, selectand texte recunoscute drept cele mai bune si cu cea mai mare circulatie, dupa cum declara Petru Romosanu in prefata volumului "100 din cele mai frumoase poeme de dragoste ale romanilor", aparut in 2003 si din care antologia de fata preia o buna parte din sumar.
Cartea se doreste un fel de "harta" a iubirii, "romanul unui sentiment cardinal", care porneste de la celebra "Intr-o gradina" a lui Ienachita Vacarescu, continuand cu poezia amorului strabatuta de filosofia occidentala, odata cu Eminescu, si mergand pana la sensibilitatea contemporana.
In prefata actualei editii, Petru Romosan isi motiveaza acest nou demers editorial: "Nu e o intamplare cvasidisparitia poeziei de dragoste in ultimii treizeci de ani. Acesti ani convulsivi pentru istoria Romaniei i-au indepartat pe poeti de o sursa eterna de inspiratie - apropiindu-i adesea artificial de dezbaterile cetatii sau, dimpotriva, fixandu-le maladiv privirea asupra imaginii lor din oglinda". (M.A.)