Exista o categorie aparte de activisti: cei care lupta cu toata convingerea pentru a apara dreptul altora la mizerie. Pentru ei, miorita laie este o oaie innegrita de jeg, dar care simbolizeaza aspiratia nationala.

„De doua mii de ani, pastorii si-au purtat turmele de la munte la ses si de la ses la munte, pastrind intacte limba si traditiile din spatiul Carpato-Ponto-Danubian." Limbajul este de-acum caraghios cam pentru orice individ cu picioarele pe pamint. Nu neaparat si mesajul. Asta reiese din reactiile la o constatare seaca a autoritatilor veterinare: ca transhumanta este, conform legilor existente, interzisa. Da, e oficial. Oile nu mai au voie sa mearga la pas pe drumurile publice, pe linga ele sau pe oriunde de-a curmezisul tarii.

„Pai si miorita? Cum ramine cu miorita? Dar taranul roman?". Miturile sint mai recente decit faptele. Sint doar 100 de ani de cind acest blocaj mental a fost instalat de curentul schizofrenic, dar accesibil numit samanatorism. Generatii intregi au adoptat in scoala limbajul usor de imitat si, mai grav, si-au construit o identitate. Ipocrita. N-ar sta in ruptul capului la coada vacii, dar cred ca altii au obligatia morala sa o faca. Se tin de nas cind nimeresc in vreo hazna, dar sint convinsi ca traditiile rurale trebuie sa ramina nealterate.

Iar mai periculosi decit nostalgicii sint asa-zisii vizionari: cei care cred ca agricultura si closetul din fundul curtii sint oportunitatile Romaniei. Si ca putem sa traim de pe urma vesticilor care ar veni aici pentru safari, chiar mai bine decit ei. Ei bine, chiar daca nu este tocmai „politically correct" ceea ce spun, asta este exact mentalitate de pigmeu. Sigur, intotdeauna se va gasi o exceptie drept model de urmat. Cica si in Spania umbla oile brambura. Asa o fi, dar daca ne-am apuca noi sa colectionam astfel de cazuri de pe unde ne convine, avem toate sansele sa ajungem tara lui Borat.

Pina la urma, ce e asa greu de inteles. De la nunta baciului moldovean incoace s-au mai intimplat niste lucruri: cum ar fi canalizarea, igiena allimentara sau transportul motorizat. Iar per total, toate lucrurile de genul acesta nu s-au dovedit impotriva omului.

In schimb, mizeria, saracia si dispretul fata de ceilalti s-au dovedit, invariabil, paguboase. Asa ca, va rog, faceti o distinctie. Miorita este un personaj de balada. Oaia, in schimb, e un animal, a carui crestere comporta riscuri biologice, si este prin urmare supusa reglementarilor stricte ale autoritatilor sanitar-veterinare. La nivel comunitar. Apropo, de o luna sintem si noi in Uniunea Europeana.