In pofida aparentelor, romanii au pus si bani deoparte in banci, nu doar s-au impumutat. E adevarat insa ca ritmul de crestere al creditelor l-a depasit cu mult pe cel al depozitelor.

Banca Nationala a Romaniei a dat publicitatii e
In pofida aparentelor, romanii au pus si bani deoparte in banci, nu doar s-au impumutat. E adevarat insa ca ritmul de crestere al creditelor l-a depasit cu mult pe cel al depozitelor.

Banca Nationala a Romaniei a dat publicitatii evolutia indicatorilor monetari pentru luna decembrie 2006 si intregul an trecut. Cum era de asteptat, creditele sint in crestere substantiala fata de 2005, iar in termeni anuali, tentativa BNR de a tempera ritmul lor de majorare a esuat. La sfirsitul anului trecut, imprumuturile contractate de populatie si companii aratau o crestere de 57,3%, peste nivelul inregistrat in 2005. Totusi, finalul anului 2006 consemneaza o incetinire a creditarii ce poate fi pusa pe seama cresterii gradului de indatorare si al masurilor de restrictionare impuse de Banca Nationala.

Creditele in lei au crescut mai rapid

Ritmul de crestere a creditului neguvernamental a continuat sa se incetineasca in luna decembrie a anului trecut, cind soldul a fost de 93,28 miliarde de lei, cu 53,7% mai mult fata de valoarea de la sfirsitul anului 2006. La sfirsitul lunii noiembrie 2006, soldul creditului neguvernamental era cu 54,1% mai mare decit in noiembrie 2005, in scadere de la 54,9% dupa primele zece luni. In primele trei trimestre din anul trecut, creditul neguvernamental era in urcare cu 59,6%. Avansul din luna decembrie, comparativ cu noiembrie 2006 a fost de 1,5%, respectiv 0,8% in termeni reali, se arata in comunicatul BNR. Evolutia anualizata a fost determinata in principal de majorarea cu 77,3% a componentei in lei, la 49,48 miliarde de lei. Imprumuturile contractate de populatie au urcat cu 93,2%, in cazul firmelor cresterea fiind de 65,4%. Valoric, creditele populatiei au ajuns la 23,08 miliarde de lei, iar cele contractate de persoanele juridice la 26,4 miliarde de lei. Creditele in valuta au avansat cu 33,7%, la echivalentul a 43,79 miliarde de lei, cele acordate populuatiei avind cea mai mare crestere, de 71,8%.

Banii pusi deoparte

Economiile in lei ale populatiei au crescut in anul 2006 cu 24,8 la suta (19 la suta in termeni reali) comparativ cu sfirsitul anului 2005. In luna decembrie, economiile in lei ale populatiei s-au majorat cu 6,4 la suta, pina la 21,199 miliarde de lei, ponderea acestora in masa monetara reprezentind 19 la suta. Potrivit BNR, cvasibanii - care cuprind economiile in lei ale populatiei, depozitele in lei ale persoanelor juridice si depunerile in valuta ale rezidentilor, persoane fizice si juridice - au urcat cu sapte la suta, ajungind la 76,339 miliarde de lei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.