Conform declaratiilor lui Iancu, majorarile preturilor vor fi cauzate de internalizarea costurilor de mediu. "Vom avea o crestere in jur de 4,5 - 5%. De asemenea, vom avea o crestere in jur de 6-7% datorita cresterii pretului uzinarii apei in capaci
Conform declaratiilor lui Iancu, majorarile preturilor vor fi cauzate de internalizarea costurilor de mediu. "Vom avea o crestere in jur de 4,5 - 5%. De asemenea, vom avea o crestere in jur de 6-7% datorita cresterii pretului uzinarii apei in capacitatile energetice. In medie, s-a crescut de vreo 59 de ori, dar sunt si cresteri de 100 de ori ale pretului apei uzinate in capacitati energetice", a precizat presedintele CNRCME. Un alt motiv al cresterii preturilor este mixul energetic. "Practic, nemaiavand apa in lacuri, suntem obligati sa functionam pe gaze, care, stiti bine, sunt la cel mai mare pret si care determina o crestere de 40-50% acum pe fiecare MW/h", a explicat Iancu. El a mai precizat ca, din cauza faptului ca nu li se permite sa practice preturi care sa acopere costurile, mai multe societati din domeniul energiei inregistreaza in acest moment pierderi importante.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, il contrazice insa pe Iulian Iancu: "Argumentele deputatului PSD sunt inconsistente. Probabil ca a luat ca baza situatia din perioada de iarna. Dar, cotele Dunarii au inceput sa creasca, adica se va produce energie mai ieftina, in hidrocentrale. Pretul gazelor naturale va continua sa se alinieze celor internationale, dar influenta acestora si a celorlalti factori in pretul final al energiei, platit de consumatori, nu va fi mult mai mare decat inflatia prognozata pentru acest an. Pretul energiei platit de consumatorii finali va fi mai mare sau mai mic cu aproximativ 1,5% fata de inflatie". Reamintim, Banca Nationala a Romaniei a stabilit pentru acest an o inflatie de 4% plus/minus un punct procentual. "In plus, ceea ce spune Iulian Iancu nu poate fi real. O majorare a pretului la energie cu 40% determina o crestere importanta a inflatiei. Sa nu uitam ca ponderile energiei electrice, termice si a gazelor in indicele preturilor de consum depasesc 800 de puncte. Aceasta ar insemna ca, numai din cauza energiei, inflatia ar depasi tinta stabilita de BNR. Ceea ce nu este real", a mai spus Vosganian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.