Presedintele PD, Emil Boc, declara raspicat in ce conditii se poate rupe Alianta D.A.

Domnule Emil Boc, care partid din Alianta ar trebui sa iasa primul de la guvernare?

Nici unul. Avem o Alianta care pina in 2008 func
Presedintele PD, Emil Boc, declara raspicat in ce conditii se poate rupe Alianta D.A.

Domnule Emil Boc, care partid din Alianta ar trebui sa iasa primul de la guvernare?

Nici unul. Avem o Alianta care pina in 2008 functioneaza pe baza protocolului, are angajamente atit fata de electorat, cit si prin programul de guvernare. Deci nu vad de ce ar trebui sa iasa unul de la guvernare. Evident sub rezerva aparitiei unor incidente in contradictie cu protocolul programului de guvernare si cu promisiunile din campanie. Eu sper ca aceste lucruri sa nu apara.

Care ar fi acele incidente?

Nu stiu.

Iata, PNL depune singur legile sigurantei in Parlament si voteaza alaturi de PSD si de PRM pentru legea privind suspendarea presedintelui. Sint acestea motive serioase de despartire?

Noi am spus foarte clar ca, daca PNL va vota in plen alaturi de PSD pentru suspendarea presedintelui, Alianta se considera rupta. Nu poti sa mai fii in aceeasi echipa atunci cind unul dintre parteneri voteaza impotriva aceluia care i-a adus la putere si datorita caruia guverneaza tara pe baza acelui program politic. Este o incompatibilitate politica si morala.

Cezar Preda, acum doua zile la o emisiune de radio, a afirmat ca PD a fost santajat de PNL cu suspendarea, daca nu participati impreuna pe liste la europarlamentare. Asa e?

Nu, n-as pune-o in termenii acestia. Poate pe imagine publica sa se traga asemenea concluzii. Colegul meu stiti bine ca e un politician abil si care sintetizeaza foarte bine ce se intimpla pe scena politica romaneasca. Practic nu a existat o asemenea discutie sau un asemenea troc intre cele doua partide.

Calin Popescu Tariceanu a spus ca Alianta este in moarte clinica, dumneavoastra spuneti ca ea functioneaza. Ce sa mai credem?

Eu spun ca Alianta exista, ca ea nu functioneaza foarte bine, e adevarat, s-a vazut asta si la demiterea lui Bodu, dar, dincolo de incidentele de parcurs, cred ca Alianta are citeva lucruri pentru care trebuie sa faca toate eforturile sa treaca, intrucit are o responsabilitate fata de cei care ne-au votat pentru anumite promisiuni in anul 2004 si pentru programul pe care l-am asumat in fata Parlamentului. Cred ca aceste lucruri ar trebui sa cintareasca mai mult decit unele incidente de parcurs care pot aparea.

Veti ataca PNL in campania electorala?

Nu, Doamne fereste! Este peste intelegerea noastra ideea ca in campania electorala sa atacam PNL-ul. Noi am spus-o foarte clar.

Chiar daca va vota in Parlament pentru suspendarea presedintelui?

Haideti sa separam apele. Daca se voteaza pentru suspendarea presedintelui, atunci Alianta nu mai exista.

Deci veti ataca PNL daca va vota pentru suspendarea presedintelui, ca pe orice alt partid.

Atunci Alianta nu mai exista si sintem doua partide aflate la guvernare, asa cum este UDMR alaturi de noi in acele conditii. Dar noi am declarat-o public si inca o data o repet pentru toti cei care nu au auzit. Adversarul politic al PD este PSD, si nu PNL si nici o alta formatiune politica. Acesta este adversarul nostru politic cu care ne-am luptat si cu care ne luptam in continuare. Deci nici intr-un caz PNL nu este adversarul nostru politic si ar fi bine sa se inteleaga asta o data pentru totdeauna. Si chiar cerem si colegilor nostri de Alianta, daca sint solidari cu principiile Aliantei, ca adversarul declarat al nostru sa fie PSD si avem marea sansa prin participarea la alegerile europene, ca atit PNL, cit si PD sa invinga individual PSD. Cred ca asta e cel mai mare succes al Aliantei, poate.

In situatia in care Traian Basescu se va duce in jos in sondaje, va veti desprinde de Traian Basescu?

Nu ne vom desprinde de Traian Basescu decit atunci cind va fi discordant cu lucrurile in care am crezut impreuna si pentru care am fost votati impreuna si cind se va indeparta de principiile politice ale Aliantei si ale programului politic pe care impreuna l-am sustinut.

Exista posibilitatea formarii unei alte majoritati parlamentare in momentul de fata?

Din punctul meu de vedere, nu, si mai bine alegeri anticipate decit orice alta combinatie politicianista doar pentru a salva anumite scaune.

Credeti in continuare in alegerile anticipate?

Stiu ca sint foarte greu de realizat, dar e preferabil o solutie de anticipate decit orice alta combinatie care sa rezulte nu din vointa electoratului.

Ce veti face cu legile sigurantei? Veti incerca sa negociati cu PNL sa le retraga?

Nu, a fost o decizie a Aliantei ca reprezentantii PNL si ai PD de specialitate se vor intilni si vor avea un punct de vedere comun pe acest pachet de legi si care dupa aceea va fi sustinut public. Vom discuta acest aspect in interiorul Aliantei.

Cite zile mai dati Aliantei?

Cite vrea ea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.