„In Delta, stiucile se pregatesc de iarna si de nunta."

Inca mai este timp pentru stiuca in Delta. Sub apasarea unui viscol care matura deja Europa, urmariti de prognoze meteo care anunta in plin efect de sera „stricarea" vremii, mai avem o sansa sa ne lansam nalucile. Cap compas Tulcea, apoi Uzlina-Cormoran. De aici treceti prin ghiolul Uzlina si intrati in ghiolul Isac. Il traversati si pe acesta tinind malul din dreapta pina cind veti vedea observatorul din gura canalului Isac II. La celalalt capat al canalului veti ajunge la intersectia cu canalul Perivolovca, unde faceti dreapta, treceti de intrarea spre ghiolul Chiril (pe partea stinga)

si urmariti serpuirea acestui canal vreme de 20 de minute (pentru un motor de 15 cp sau zece minute pentru o salupa rapida).

Veti observa un canal pe partea stinga - este greu sa il ratati pentru ca este singurul canal pe stinga, dupa ce treceti de intrarea in Chiril. Intrati in acest canal si, dupa ce treceti de serpentinele sale, veti intra in ghiolul Gorgostel, un ghiol lung si destul de ingust, probabil ansa unui canal iesit din geografie cu multa vreme in urma. Nu va opriti la intrare si luati ca reper salciile pe care le zariti pe partea dreapta cind intrati in ghiol. Pescuiti spre liziera stufului, intre prima salcie si ultima, caci acesta este un loc prielnic, mai ales cind se afla sub vint.

Oscilantele isi gasesc aici exprimarea ideala ca naluci si este bine sa alegeti modelele argintiu-mat sau cele cu o fata argintie si alta aurie. Ca o regula generala: evitati stralucirile intense. Apa nu este prea mare si de cele mai multe ori este limpede in Gorgostel. Insistarea jocului oscilantei pe suprafete restrinse si apropierile discrete de locul in care vreti sa pescuiti sint primii pasi spre reusita.

Daca vintul bate in lungul ghiolului, dinspre nord - si sintem acum in plina iarna, sau cel putin asa ne place sa credem - mergeti in capatul Gorgostelului, unde plaurul va sta pavaza in calea crivatului. Priceperea pescarului se vede in poze, nu in tigaie, asa ca stiucile se elibereaza. Pentru

asta trebuie insa sa le prindeti.