Principalul autor al noului pachet de legi este Marius Oprea, cunoscut specialist in domeniul "serviciilor". Pentru a facilita trecerea proiectelor, domnul Oprea a acceptat cateva modificari de detaliu la pachetul de legi, inaintat initial de Guvern,
Principalul autor al noului pachet de legi este Marius Oprea, cunoscut specialist in domeniul "serviciilor". Pentru a facilita trecerea proiectelor, domnul Oprea a acceptat cateva modificari de detaliu la pachetul de legi, inaintat initial de Guvern, care a starnit supararea "serviciilor". Directorii acestora au fost numiti, dupa cum se stie, de presedintele Basescu, fara consultarea aliatilor liberali. Una din diferentele principale dintre proiectele Oprea si "servicii" a fost si a ramas dreptul serviciilor de a face operatiuni economice, drept la care serviciile subordonate domnului Basescu tin, desi nu exista in lumea democratica. Si aceasta nu e totul. Intr-un stat de drept, telecomunicatiile trebuie ferite de accesul serviciilor secrete, ca nu cumva acestea sa fie tentate sa intercepteze comunicatiile dintre cetateni, asa cum se intampla pe scara larga sub comunisti.
Chiar in prezent, nu putini constata ca scrisorile le sunt deschise si inchise discret la loc sau ca in telefoane aud zgomote suspecte (autorul acestui text nu face exceptie, convorbirile cu tara fiindu-i perturbate, prin suspecte zgomote).
De ce decurge atat de incet legiferarea pachetului Oprea? Pentru ca extinde controlul Parlamentului asupra serviciilor? Pentru ca infiinteaza o noua autoritate, singura competenta pentru interceptarea comunicatiilor? Pe scurt spus, noua legislatie constituie o bresa in monolitul securistic pe care Nicolae Plesita, fost sef al Securitatii lui Ceausescu, il prezenta in memoriile sale ca axa vertebrala a Romaniei dintotdeauna, indiferent cine se afla la carma. Sa fie, de aceea, rezistenta atat de mare?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.