Federatia Romana de Atletism a fost prima la impartitul potului, iar forul de bridge incheie plutonul. Majoritatea presedintilor s-au declarat nemultumiti .

Ca la fiecare inceput de an, impartirea banilor de la bugetul statului isca discutii in rindul federatiilor sportive. Chiar daca suma a crescut fata de anul trecut de la 46.994.000 de lei la 50.110.750 de lei, conducerea Agentiei Nationale pentru Sport (ANS) nu a putut satisface „pretentiile" forurilor din subordine.

Ocupanta primului loc in top, Federatia Romana de Atletism - care va primi in 2007 5.367.000 RON - pare, evident, multumita de suma ce i-a fost atribuita. „Este un buget bun cel pe care ni l-a repartizat ANS. Dar noi nu am cerut din burta cifrele, adica aproximativ sapte milioane de lei. Poate lumea e indusa in eroare cind vede ca avem cel mai mare buget dintre toate federatiile. Sa nu uitam ca avem cinci loturi nationale in pregatire, inclusiv cel de sportivi olimpici, dar si un calendar intern si international de peste 55 de competitii. Ni s-a promis ca vom mai primi fonduri la rectificarea bugetara, asa ca sper sa ne descurcam in 2007", a declarat presedintele FRA, Ilie Floroiu. In tabara multumitilor s-a inscris si presedintele Federatiei Romane de Gimnastica, Adrian Stoica. Forul pe care acesta il conduce va primi anul acesta de la ANS 3.338.000 de lei: „Spre deosebire de anul trecut, am primit un buget decent. Daca la rectificarea bugetara vom mai primi ceva, ca si in 2006, cred ca o sa ne descurcam".Gatu: „Jumatate din necesar"

Chiar daca a primit a patra suma ca marime din cele alocate de ANS federatiilor sportive, presedintele forului roman de handbal, Cristian Gatu, este extrem de nemultumit de cele 3,3 milioane de lei ce i-au revenit. „Suma pe care am primit-o, de 3,3 milioane de lei, acopera cam jumatate din necesar. Doar pregatirea sportivilor ar fi avut nevoie de 5,5 milioane de lei, iar intreaga activitate a FRH avea nevoie de 7,5 milioane de lei. Vom incerca sa ne descurcam ca si pina acum. Nu avem mari sperante nici la rectificarea bugetara. Ni s-a tot spus ca vom mai primi, dar sumele n-au fost mai mari de zero, ceea ce dovedeste ca nu exista interes pentru sport", a declarat Cristian Gatu. Cea mai mica suma, 32.250 de lei, va primi in 2007 Federatia Romana de Bridge.

Boxul nu a primit finantare

Noua foruri sportive - automobilism sportiv, baseball si softball, biliard, box, fotbal, golf, hochei pe iarba, scrabble si table - nu au primit nici un fel de finantare. Dintre acestea, nu au indeplinit cumulativ criteriile si conditiile de finantare, conform Ordinului nr. 8/2007 emis de ANS, federatiile de automobilism sportiv, baseball si softball, precum si cea de hochei pe iarba, in timp ce federatiile de fotbal, golf, scrabble si table nu au depus cereri de finantare.

In ceea ce priveste forul condus de Rudel Obreja, conform unui ordin emis de ANS, pe 25 ianuarie, „Federatia de Box nu este eligibila pentru finantare, pentru ca se afla in situatia de nerespectare a dispozitiilor statutare, ale actelor constitutive, regulamentelor proprii si ale legii".

Favoritii bugetului * 1. Federatia Romana de Atletism: 5.367.000 RON

* 2. Federatia Romana de Canotaj: 4.697.500 RON

* 3. Federatia Romana de Gimnastica: 3.338.000 RON

* 4. Federatia Romana de Handbal: 3.301.300 RON

* 5. Federatia Romana de Kaiac-Canoe: 2.907.500 RON