"In Romania de astazi judecatorii sunt independenti, iar ministrii sunt responsabili pentru actele lor in exercitiul functiei", a aratat seful statului in plenul PE, subliniind: "Romania are astazi cele mai dure formulare pentru declaratiile de avere
"In Romania de astazi judecatorii sunt independenti, iar ministrii sunt responsabili pentru actele lor in exercitiul functiei", a aratat seful statului in plenul PE, subliniind: "Romania are astazi cele mai dure formulare pentru declaratiile de avere si de interese pentru cei aflati in functii publice, a eliminat practica reesalonarii datoriilor companiilor, s-a introdus transparenta in acordarea fondurilor publice si s-au intarit sanctiunile penale pentru evaziunea fiscala". Basescu a vorbit si despre valoarea adaugata pe care Romania o aduce Uniunii: a doua piata ca marime dupa Polonia si importante oportunitati pentru investitii". "Perspectiva europeana oferita Republicii Moldova trebuie sa fie similara cu cea pentru Balcanii de Vest. Romania intentioneaza sa explice, sa sustina si sa gaseasca sprijin in interiorul UE pentru ca Republica Moldova sa revina in Europa, acolo de unde a plecat in 1940, fara vointa ei", a aratat presedintele, precizand ca "este o obligatie morala si politica a Romaniei si a romanilor sa lupte pentru ca familiile noastre de la est de Prut sa revina acasa, in Europa".
Basescu a amintit ca Romania a fost "printre primii sustinatori ai acordarii unei atentii mai mari dosarului energetic, intelegand aici, alaturi de relatiile cu statele producatoare, si diversificarea, liberalizarea, conlucrarea intre actorii politici si actorii economici, investitiile in cercetare si dezvoltare". "Din punctul nostru de vedere exista o regiune cheie in politica energetica a Uniunii Europene: Marea Neagra", a insistat presedintele. El a tinut sa asigure presedintia germana ca "va avea in Romania un sustinator al demersului sau de revigorare a Tratatului si de avansare a unei solutii consensuale". Referindu-se la Balcanii de Vest, Basescu a spus: "Cred ca problemele sensibile din Balcani - Kosovo, perspectivele Bosniei si Hertegovinei, ale Republicii Muntenegru, angajarea Serbiei pe orbita europeana, dar si combaterea criminalitatii sau a puseurilor extremiste - isi vor gasi rezolvarea numai intr-o abordare unitara, la nivel regional".
"E greu sa comunici cu un Geoana manevrat"
"Cand vezi o speranta a reasezarii PSD care este manipulata politic de domnul Iliescu, constitutional de domnul Iorgovan, care il pacaleste ca sunt abateri constitutionale, de domnul Hrebenciuc care ii promite ca ii aduna voturi,
te uiti si te crucesti ca o astfel de disputa in vorbe este etichetata drept criza, in conditiile in care institutiile sunt la locul lor si functioneaza, tara are Parlament, are Guvern, are presedinte", a afirmat ieri Traian Basescu, la Realitatea TV.
El a adaugat ca PSD de acum, condus de Mircea Geoana, procedeaza la fel ca in perioada in care era condus de Adrian Nastase si patronat de Ion Iliescu. Traian Basescu a mai spus ca vrea sa "dezechilibreze traditia regimurilor Iliescu", care se facea ca nu vede, iar "Hrebenciuc & company avea toate aranjamentele facute", iar presa ii lauda. El a sustinut ca au fost structuri media care au avut o linie de principiu in tot mandatul PSD, in timp ce alte trusturi de presa ale unor oameni de afaceri erau controlate de contractele de publicitate.
"Trebuie sa recunosc faptul ca vreau sa dezechilibrez aceasta mixtura intre politic, influenta economicului in decizia politica, trusturi de presa subjugate interesului economic care numai adevar nu reprezinta", a insistat Basescu. "E greu sa comunici cu un Geoana manevrat, cu unul care intervine ba la Justitie, ba minte ca nu ar fi primit informatii pe care le-a primit, cu altul care are trusturi de presa si care crede ca trebuie sa-i spui <<sa traiti domnu' sef>>", a mai aratat Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.