Pe 28 decembrie 2006, in Monitorul Oficial a fost publicata o hotarare de guvern prin care se aduc modificari substantiale in ceea ce priveste iodarea universala a sarii destinate consumului uman, hranei pentru animale si utilizarii in industria alimentara. Mai exact, pentru fabricarea painii si a produselor de panificatie se va permite folosirea doar a sarii iodate, utilizarea optionala referindu-se doar la hrana animalelor si industria alimentara, cu cele doua exceptii prezentate. In termen de 90 de zile de la publicarea in MO (adica de la 27 martie 2007) pe teritoriul Romaniei va fi interzisa comercializarea cu amanuntul a sarii neiodate, atat pentru uz personal, cat si pentru utilizarea in alimentatia publica si colectiva. Contraventiile se sanctioneaza cu sume intre 1000 si 10.000 de lei. O alta initiativa recenta a Ministerului Sanatatii se refera la imbogatirea cu fier si acid folic a fainii, propunerea legislativa introducand obligativitatea folosirii, in Romania, in alimentatia oamenilor, numai a fainii fortifiate. Prin urmare, de la 1 ianuarie 2008, data la care intra in vigoare hotararea, "pe teritoriul Romaniei sunt interzise importul, precum si productia si comercializarea de faina nefortifiata pentru utilizarea pe piata interna in alimentatia omului". Peste tot in lume, produsele imbogatite cu fier sunt destinate in mod special persoanelor care sufera de anemie.
In termen de 90 de zile de la data publicarii in MO a hotararii se vor emite Normele tehnice privind fortifierea universala a fainii.