Noul sistem de operare al Microsoft pentru utilizatorii casnici, Windows Vista, a fost lansat oficial pe piata. Vestea buna este ca aduce noutati care pot usura utilizarea computerului. Vestea proasta este ca multi vor trebui sa-si schimbe calculatorul.Gigantul Microsoft a lansat ieri sistemul de operare Windows Vista, care poate fi gasit in magazinele din 70 de tari. Vista este primul sistem de operare complet nou pe care liderul pietei de software l-a scos in ultimii cinci ani. Compania a pregatit pentru lansare o vasta strategie de marketing, care a inclus reclame cu jucatorul de baschet Lebron James si aparitii ale lui Bill Gates in diferite emisiuni. Asteptarile sint mari, in conditiile in care peste 95% dintre calculatoarele din lume folosesc Windows. Totusi, cerintele de sistem reprezinta un motiv de bucurie pentru firmele care comercializeaza calculatoare, deoarece o parte dintre cei care vor dori sa utilizeze Vista vor trebui sa achizitioneze un sistem nou. Acesta este principalul motiv pentru care unii dintre posesorii de computere vor amina o perioada trecerea de la XP la Vista.

Versiuni casnice

Noul sistem de operare pentru utilizatorii casnici a fost lansat in mai multe versiuni. Consumatorii ar trebui sa stie, de exemplu, faptul ca Home Basic este cea mai ieftina versiune, iar pretul in magazinele din Romania este in jur de 320-325 RON. Aceasta nu include insa noua interfata Aero. Versiunea comparabila cu Home Edition de la Windows XP este Vista Home Premium. Aceasta poate fi cumparata cu 434 de lei. Aero face parte din Home Premium, insa criptarea hard-drive-ului nu. Aceasta functie este oferita cumparatorilor in varianta Ultimate, care detine, de fapt, absolut toate functionalitatile Vista. Pretul este insa pe masura numelui: 711,5 lei pentru o varianta completa.

Lucruri noi

Cea mai ieftina varianta, Home Basic, include un firewall imbunatatit fata de cel al XP, protectie anti-spyware si „instant search", o functie de cautare rapida a fisierelor. Varianta Home Premium aduce si noua interfata Aero, cu ferestre translucide, sau Flip 3D Navigation. Se anunta si o noua platforma multimedia pentru muzica, fotografii si video, cu optiuni de sharing. „Vista va avea succes. A trecut mult timp de la ultima lansare, de catre Microsoft, a unui nou sistem de operare. Exista multe particularitati, pe care oamenii le vor placea", a declarat analistul de la Morningstar, Toan Tran, conform NewsIn, care citeaza Reuters.

Asteptari mari

In primul an de prezenta pe piata, Vista, pentru care s-au investit sase miliarde de dolari din partea Microsoft, va fi instalat la peste 100 de milioane de calculatoare din toata lumea, potrivit rapoartelor de cercetare. Marea parte a utilizatorilor vor trebui sa cumpere un nou calculator, pentru ca doar 15% dintre computerele existente au memoria si placa video suficient de puternice pentru a rula versiuni performante ale Vista. Concurenta contraataca. Reprezentantii Apple au numit Vista o copie a versiunii pentru Mac OS X Tiger, care a introdus multe dintre aceste noi caracteristici. Creatorul iPod planuieste sa introduca un nou sistem de operare in cursul acestui an.

Cerinte mari Utilizatorii care vor opta pentru varianta Home Premium trebuie sa aiba un computer cu un procesor de peste 800 MHz, memorie de cel putin 512 MB, o placa video cu 32 MB si un hard-disk de 20 GB, dintre care 15 GB liberi. Pentru varianta Premium, cerintele minime cresc: procesor - 1 GHz, memorie - 1 GB, placa video - 128 MB, hard-disk - 40 GB, cu 15 GB liberi. In ambele cazuri nu poate lipsi unitatea DVD.

Romanii au facut antivirus pentru Vista BitDefender, divizia de securitate a datelor din cadrul grupului Softwin, a lansat versiunile in limba romana pentru platforma Windows Vista ale celor trei produse pentru statii de lucru: BitDefender Internet Security v10, BitDefender Antivirus Plus v10 si BitDefender Antivirus, se arata intr-un comunicat al Softwin. Astfel, produsele BitDefender ofera utilizatorilor protectie impotriva virusilor, aplicatiilor spyware, adware si rootkit, contra mesajelor e-mail de tip spam si phishing, a atacurilor informatice (firewall). De asemenea, acestea au functii ce permit controlul activitatii pe Internet a copiilor (control parental). „Desi Windows Vista reprezinta o imbunatatire la nivelul securitatii, utilizatorii trebuie sa fie constienti ca hackerii incearca sa exploateze orice vulnerabilitate pentru a infecta cit mai multe computere", a declarat Carmen Maierean, BitDefender Product Manager. Utilizatorii Vista pot gasi produsele BitDefender pe site-ul companiei. Compania ofera posibilitatea de a descarca si testa produsele gratuit timp de 30 de zile.