Ai bagat banii in politica in loc sa-ti iei carti? Ai vila si ai pupat in (beep), adica in cur, ca sa avansezi in partid? Degeaba. Daca nu esti in sondaje, nu existi.

Institutele de sondare au ajuns un fel de case de moda pentru politicieni. Intri, te masoara, asculti explicatii doct-graseiate despre culorile doctrinare la moda, iti alegi rochia si te cari acasa. N-ai emotii pentru ca stii deja cum va arata toaleta pe care o vei etala, saptamina viitoare, pe primele pagini ale ziarelor. Portocaliu sau rosu? Roz sau galbui? Poate vrei un sondaj cu mot houte cuture? Nu trebuie decit sa ceri. Vei fi servit cu promptitudine.

Si mai mult decit atit. Sa presupunem ca esti un fel de Andreea Marin in politica si te enerveaza rau o Mihaela Radulescu. Cu sociologii de serviciu poti oricind s-o faci pe preopinenta sa para imbracata ca o toapa. Si viceversa. Orice, oricum, oricind. Pai la asa o oferta, este firesc ca toti actorii politici sa-si doreasca sa aiba, pe linga bluetooth, si cite-un institut de sondare.

Sau fara numar. Ca tot Nastase a lansat si moda asta: colectionar de institute de sondare. Metro Media Transilvania a luat-o cu tot cu Dincu, iar pe IMAS l-a pus in rama linga poza lui Alin Teodorescu. Si asta era doar ce se vedea prin termopane, in Zambaccian. Ca in cotetele de la Cornu nu stim nici astazi cu exactitate citi cercetatori transformau ouale premierului in procente.

Acum s-a intors roata. Cind le era lumea mai draga, iar Vacaroiu se si vedea Basescu pentr-o luna, pesedistii s-au vazut loviti cu procentele fix in procente. Mai intii a lovit un CURS. Cica actiunea de suspendare a fost un bumerang care, poc!, in timpla lui Geoana. A doua zi, pe podium defila deja colectia de primavara-vara de la IMAS. Stupoare. Rochia PSD a scazut la 16%. Pai, pina unde? se enerveaza Geoana, incercind sa traga de tivul rochitei peste partile-i dorsale. Situatia nu e nici sexy, nici roz, insa nici primadona PSD nu poate sa se supere prea tare. Pentru ca tot el s-a dat de gol acum ceva timp. „Si noi am manipulat sondaje cind eram la guvernare si tineam PD si PNL sub

8-9%", recunostea cu naivitate Geoana. Dar sa te loveasca dusmanii cu propriul tau Botezatu, e prea de tot. Pentru ca lovitura a fost data cu mina lui Alin Yves St. Teodorescu. Care croitoreste in continuare si la PSD, si la IMAS.

Curat-murdar. Dar stati sa vedeti ce sondaje in blana de oaie o sa-si asorteze acum Gigi Becali cu ciorapii. Ca doar si-a cumparat institut. Cit costa? Le cumpara pe toate. Doar pe alea ale lui Vadim nu poate sa le cumpere. Pentru ca Tribunul este el insusi un institut. De fapt, e mai multe, dar stau inchise toate intr-un loc din care dispar neuronii vazind cu ochii. Totusi, sondajele astea sint de departe cele mai tari. Pai nu consuma nici un leut. In cel mai rau caz, creste putin doza de rudotel. Dar rezerva e mare.

Cu toate sondajele astea pe cap, sub forma de palarie de vinator, concluzia e una fina: pentru toti sociologii care minaresc procente, de unde respect?