Comisia Europeana va critica azi MasterCard si Visa pentru comisioane majorate nejustificat si practici anticoncurenta.

Bancile de retail si companiile de carti de credit din Uniunea Europeana vor fi supuse astazi unor critici dure din partea principalului organism de reglementare a competitiei din Europa, in urma unei anchete care a adunat dovezi referitoare la comisioanele majorate artificial, practici anticoncurenta si la lipsa competitiei transfrontaliere, informeaza „Financial Times".

Raport cu atentionari

„In unele dintre statele membre, combinatia dintre profiturile mari, gradul crescut de concentrare si existenta unor bariere de intrare pe piata este de natura sa provoace ingrijorari, avind in vedere ca unele banci pot sa-si utilizeze pozitia pe piata pentru a profita de consumatori si de micile firme", se arata in raportul Comisiei Europene, din care FT a obtinut o copie. Ancheta Comisiei critica in special bancile de economii si bancile de tip cooperatist din UE, institutii care se bucura de o cota semnificativa de piata in tari precum Germania, Franta, Italia si Spania.

Amenintari cu masuri drastice

Bruxelles-ul avertizeaza ca gradul ridicat de cooperare intre aceste banci, incluzind refuzul de a concura intre ele pe pietele locale, ar putea ridica o serie de probleme de concurenta, si promite ca va urmari cu atentie activitatea acestor banci si legislatia nationala care le protejeaza.

In plus, ancheta lansata in luna iunie 2005 de comisarul european pentru Concurenta, Neelie Kroes, avertizeaza companiile de carti de credit de genul Visa si MasterCard, care sint deja investigate de Bruxelles pentru acuzatii de practici anticoncurentiale, ca oficialii Comisiei Europene intentioneaza sa aplice cu hotarire legislatia referitoare la libera concurenta in sectorul lor de activitate. Un accent special este pus pe comisioanele interbancare, respectiv pe suma platita de banca comerciantului catre banca consumatorului cu ocazia unei operatiuni de plata prin intermediul cardului.

Cu toate acestea, raportul nu cere abolirea sau reducerea cu un anumit procent a acestor comisioane, desi in trecut Neelie Kroes a avertizat ca va lua masuri drastice in acest sector.

Precedent romanesc

Consiliul Concurentei din Romania a avut si el in atentie domeniul cardurilor. Acesta a decis, la sfirsitul anului 2004, sa analizeze posibilitatea acordarii unor dispense companiilor Visa si MasterCard, pentru exceptarea lor de la unele prevederi ale Legii concurentei, in cazul comisioanelor interbancare la tranzactiile realizate la punctele de vinzare.