Replica PNL n-a intarziat sa apara. Tariceanu l-a acuzat pe seful PD ca da cu tarnacopul la fundamentul Aliantei. Dar pana la anuntul oficial de rupere nu mai e decat o chestiune de zile. Daca nu chiar de ore. Tot scandalul se suprapune pe fondul vit
Replica PNL n-a intarziat sa apara. Tariceanu l-a acuzat pe seful PD ca da cu tarnacopul la fundamentul Aliantei. Dar pana la anuntul oficial de rupere nu mai e decat o chestiune de zile. Daca nu chiar de ore. Tot scandalul se suprapune pe fondul vitriolant al initiativei PSD de a-l suspenda pe Traian Basescu. Strategii partidului cu pricina comploteaza de zor la o situatie in care, transcendand Legea referendumului, presedintele ar putea fi scos din joc pana la alegeri, profitandu-se de lacunele din Constitutie. Dar si de o Curte Constitutionala inca fidela PSD. Nu mai trebuie sa adaug ca la initiativa tandemului Iliescu-Geoana au aderat si PC, si PRM. Cel putin acest din urma partid, pare, la o prima vedere, sa-si fi dat foc la valiza.
Coincidenta a facut ca simultan cu anuntul lui Emil Boc, sa fi aparut in mass-media un nou sondaj de opinie. Sondaj care - uimitor - plaseaza partidul lui Gigi Becali cu 13%, dar pe un trend crescator, fata de 12% al PNL si 19% al PSD (tot mai descrescator). E si firesc ca de pe urma razboiului PNL-PD, cu un PSD tot mai antipatic in opinia electoratului - la care a contribuit, decisiv, prestatia fantosei Mircea Geoana - sa tasneasca, pe culoarul lasat liber, PNG-ul ultra-nationalist. Un culoar de fuga de pe care si PRM-ul lui Vadim Tudor pare sa se fi dat la o parte, daca dam crezare sondajelor. PRM e creditat doar cu 11%, ceea ce ar insemna ca Gigi Becali a izbutit sa fure la greu din electoratul lui Vadim, folosind un discurs mult mai popular. Becali, omul din popor si din topor, pornit de la coada oii transhumante, ajuns multi-milionar in euro, cu un vocabular restrans si vesnic pus pe harta, dar patron al clubului de fotbal Steaua (cu aproape 3 milioane de suporteri cu drept de vot), e mai pe placul electoratului, nu numai microbist, decat Vadim - si el stelist declarat, care in ultima vreme doreste sa castige simpatia intelectualitatii, cu un discurs mult mai elaborat, presarat cu citate celebre, multe din ele furate din paginile roz ale Larousse-ului (dupa modelul Cornel Dinu). Interesant este ca in vreme ce politicienii PNL, PD, PSD si PC par sa nu mai aiba nici un Dumnezeu, la Becali si Vadim tema religioasa revine ostentativ. Faptul ca PRM si PNG au impreuna aproape un sfert din optiunile electoratului ar trebui sa-i puna pe ganduri pe sefii din celelalte partide.
Bomba-bombelor ar fi o alianta PNG-PRM, in locul Aliantei DA. Care, insa, dupa aceste rezultate din sondaje, n-ar mai mira pe nimeni. Doua partide nationaliste, religioase, propulsate de lideri-locomotiva, care propun schimbari radicale. Cele doua formatiuni politice se afla acum exact in postura PNL si PD de dinaintea alegerilor din 2004. Nici unul dintre cele doua partide nu ar avea suficienti politicieni marcanti pentru un guvern credibil, sau pentru o reprezentare majoritara parlamentara, la viitoarele alegeri din 2008. Dar impreuna? Sa ne amintim ca nici PNL si nici PD nu aveau. De fapt, nu au nici acum. Si cu toate astea au reusit sa intre in gratiile multimii... Cu Alianta D.A. facuta zdrente, mai devreme sau mai tarziu, o alaturare PNG-PRM va fi de neevitat. De vazut si jocul UDMR - vesnicul servant al Puterii - in aceasta situatie.
Si o veste trisa pentru Gigi Becali: in noua conjunctura unionist-europeana, transhumanta a fost declarata ilegala!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.