TRANSHUMANTA, transhumante, s.f. - Migratie periodica a pastorilor si a turmelor (de oi), primavara de la ses la munte sau de la sud spre nord si toamna de la munte la ses sau de la nord spre sud, in vederea asigurarii hranei pentru animale. Din fr.

TRANSHUMANTA, transhumante, s.f. - Migratie periodica a pastorilor si a turmelor (de oi), primavara de la ses la munte sau de la sud spre nord si toamna de la munte la ses sau de la nord spre sud, in vederea asigurarii hranei pentru animale. Din fr. transhumance. (DEX, 1998)

Fapt recunoscut de toti cercetatorii, constituirea romanilor ca popor a fost generata in mare masura de traditiile pastoresti. Din perspectiva antropologica, transhumanta este esenta acestora. Transhumanta a atras o creatie populara consistenta si fara egal in alte parti ale Europei. Mircea Eliade arata profunda originalitate a creatiilor folclorice ale acestui spatiu - creatii si credinte care vin de peste milenii. O traditie cu mult mai veche decat crestinismul, constata antropologii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.