UE nu este deranjata de taxa de prima inmatriculare, ci de faptul ca opreste importurile second-hand.

In cursul zilei de ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, s-a intilnit la Bruxelles cu Laszlo Kovacs, comisarul european pentru Impozitare, pentru a discuta despre taxa de prima inmatriculare. Nu s-a stabilit nimic, insa partea europeana a repetat ca vrea ca taxa de prima inmatriculare din Romania sa nu mai dezavantajeze importurile de masini second-hand. Intrucit statul roman nu este dispus sa renunte la taxa, acest lucru ar insemna ca si masinile vechi aflate deja in circulatie in Romania sa fie taxate.

In urma discutiilor dintre Vladescu si oficialii europeni s-a stabilit ca in urmatoarele saptamini vor porni negocierile cu UE pentru a gasi Ącea mai buna" formula a controversatei taxe.

Partea romana va sustine ca protectia mediului si evitarea costurilor ulterioare de depoluare foarte ridicate reprezinta o prioritate, inclusiv pentru UE.

ĄPe de alta parte, nivelul scazut al veniturilor romanilor, atit ca medie pe cap de locuitor, cit si pe anumite grupuri de populatie constituie o limitare solida in calea introducerii unor sisteme de taxare utilizate in alte state", a spus Vladescu, raspunzind la recomandarea comisarului european pentru fiscalitate de a se taxa si masinile vechi aflate deja in circulatie in Romania.