Liberalii se lauda ca nu depind de PD pentru a ramine la putere. Tariceanu ii anunta pe liberali ca trebuie sa faca politica pragmatica, in timp ce Boc si Basescu vad PNL la brat cu PSD.

Liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ieri, la Sinaia, ca PNL va avea o politica pragmatica, PD nefiind singura solutie de colaborare, si a sustinut ca liberalii au foarte multe variante. „Din punctul meu de vedere, PD a luat decizia de a rupe Alianta D.A. si de a o ingropa definitiv. Am observat ca PD vrea sa faca o politica pragmatica, ca sa nu spun o politica cinica. Vreau sa declar raspicat ca, daca PD a ales aceasta solutie, PNL-ului nu-i ramine decit o singura varianta: sa trecem si noi la o politica pragmatica, ceea ce inseamna ca nu exista singura solutie - colaborarea cu PD. Avem un evantai intreg de solutii si mult mai multe decit isi inchipuie unii", a declarat Tariceanu, care crede totodata ca Alianta „a intrat in moarte clinica".Basescu acuza

Liderul PNL e evitat sa precizeze care sint solutiile de colaborare ale PNL, dar a spus ca „liberalii nu vor face alte aliante".

Basescu si Boc stiu pe cine vizeaza Tariceanu. Presedintele a dat ieri drept exemplu votul liberalilor alaturi de PSD, PRM si PC la discutarea Legii referendumului in Comisia juridica din Camera Deputatilor. „Singurul lucru care ma surprinde este pozitia PNL de ieri (luni - n.r.), din Comisia juridica. Este problema lor daca vor sa fie alaturi de Romania Mare, alaturi de PSD si de PC. Este optiunea lor", le-a reprosat el liberalilor care au votat pentru simplificarea procedurii de suspendare a presedintelui.

PNL trage spre stinga

La rindul sau, presedintele PD, Emil Boc, constata ca PNL nu pare deloc hotarit sa se lupte cu PSD in campania electorala. „Nu putem insa sa nu constatam ca, daca PD a spus foarte clar si explicit ca adversarul nostru este PSD, in privinta PNL observam din nefericire faptul ca multe gesturi ii apropie tot mai mult de PSD si PRM, in contradictie flagranta cu principiile Aliantei si cu lucruri sustinute anterior", a declarat Boc.

Pact de agresiune

Luni, intr-o emisiune difuzata de Antena 3, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu au cazut de acord ca, in timpul campaniei electorale, PD si PNL sa convina asupra unui pact de neagresiune prin care sa nu se atace reciproc. „Eu cred ca un asemenea pact de neagresiune este absolut firesc si logic", sustinea Emil Boc. Nu la fel de optimist parea si Tariceanu: „Campania de neagresiune despre care vorbeste PD e un fel de fariseism din partea celor care o propun. Noi sintem de acord, dar, constatind cum a functionat PD, am indoieli ca va fi operationala", a conchis Tariceanu.

Olteanu cere aminarea euroalegerilor
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat ieri ca va propune decalarea datei alegerilor pentru PE, stabilita pe 13 mai, pentru a evita suprapunerea campaniei electorale cu suspendarea presedintelui si motiunea de cenzura initiate de PSD. „Consider necesara decalarea alegerilor in conditiile in care, la nivelul clasei politice, se discuta despre demararea procedurilor de suspendare a presedintelui Romaniei si despre depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului", sustine Olteanu. Decizia nu poate fi luata insa decit cu acordul tuturor partidelor parlamentare si este putin probabil ca PD sa fie de acord. In varianta propusa de Olteanu, alegerile ar fi aminate pina in toamna.

Liberalii il ataca pe Basescu la servicii Liberalii vor depune la Parlament propria varianta a legislatiei privind securitatea nationala. Daca proiectele vor trece, Basescu pierde o parte din controlul asupra serviciilor.

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a prezentat ieri, fara ocolisuri, de ce s-a luat aceasta decizie: „Ne asumam initiativa parlamentara individuala pentru legile securitatii nationale, pentru a reglementa structura de functionare si de organizare a serviciilor secrete, intr-o tara in care exista tendinta de regim de autoritate personala, astfel incit serviciile sa nu ajunga pirghii si unelte politice in mina puterii politice".

Marius Oprea, consilier al premierului pe probleme de siguranta, a fost si mai explicit: „Serviciile secrete trebuie sa fie in slujba cetatenilor, nu in slujba cetateanului de la Cotroceni".

Serviciile, scoase din afaceri

Marius Oprea, care este principalul autor al pachetului legislativ, a precizat ca legile securitatii nationale vor fi inaintate sub forma prezentata initial de catre Guvern, cu citeva modificari. Astfel, SPP si STS urmeaza sa primeasca statut de departamente in cadrul MAI - in proiectul initial al Executivului, STS era trecut in subordinea Ministerului Comunicatiilor. De asemenea, serviciile secrete nu vor avea dreptul la operatiuni economice. Aceste doua prevederi si altele din varianta Guvernului erau total neagreate de serviciile secrete si au condus la neacordarea avizelor pachetului legislativ trimis de CSAT la Palatul Victoria. La legile existente se va adauga una noua, care reglementeaza operatiunile de interceptare a comunicatiilor. De acest domeniu ar urma sa raspunda o autoritate unica de reglementare, care se va afla in subordinea Parlamentului. De asemenea, acest proiect nou prevede existenta unei singure comisii care sa controleze activitatea tuturor serviciilor.

Unde este lovit Basescu * Se extinde controlul Parlamentului asupra serviciilor secrete.

* Se infiinteaza o noua autoritate in ceea ce priveste interceptarea comunicatiilor, care va lucra sub supravegherea Parlamentului.

* Comunitatea de informatii nu va fi desfiintata, dar va fi supusa unui control mai atent al Parlamentului.

* STS si SPP devin departamente in subordinea Guvernului.

* Serviciile secrete nu mai au voie sa aiba agenti acoperiti in presa, sindicate, medii politice, culte si nici sa faca afaceri.