Elevii claselor a XII-a sunt pusi in fata unor subiecte-fantoma, mai cu seama la disciplinele pentru care trebuie sa pregateasca materia studiata in timpul orelor de clasa pe parcursul unui an sau doi de liceu.

In aceasta situatie, singu
Elevii claselor a XII-a sunt pusi in fata unor subiecte-fantoma, mai cu seama la disciplinele pentru care trebuie sa pregateasca materia studiata in timpul orelor de clasa pe parcursul unui an sau doi de liceu.

In aceasta situatie, singura sursa de pregatire pentru candidatii de la Bacalaureat este manualul scolar. Cea mai hazlie situatie se regaseste la disciplina Filosofie, de la proba F, pentru clasele cu profil uman, filologie, unde majoritatea subiectelor, 43 la numar, nu sunt continute in singurul manual aflat in circulatie prin licee, desi ele sunt specificate de programa scolara.

Nimeni nu poate explica confuzia. Astfel, subiectele cu tematica de analiza despre „Aristotel - dreptate, adevar, filosofie“, „Platon - politica, dreptate“, „Sartre - sensul vietii, natura umana“, „Descartes - adevarul (pentru clasele de stiinte sociale, n.r.), natura umana“ nu se regasesc in manualul de Filosofie, aparut acum doi ani, ci doar in programa scolara. Iar ca acest cinism sa mearga si mai departe, tot elevii au descoperit, culmea, ca aceste capitole pot fi studiat e dupa un manual de specialitate, aprobat in 1993 si publicat in 1994, volum care a iesit demult din circulatie. Asemenea subiecte-fantoma sunt cuprinse in 40 de variante: variantele 1, 2, 3, 5, 6, 10, 12, 14, 16, 17, 24, 26, 27, 28, 33, 36, 38, 44, 45, 46, 47, 52, 56, 63, 66, 70, 73, 74, 76, 77, 78, 79, 80, 85, 86, 88, 89, 92, 98. Mai mult, cateva dintre aceste teme nu se regasesc nici in manualul din 1993. Pentru cei care au ales disciplina Biologie, autorii de subiecte le-au pregatit si lor o „surpriza“.

In multe dintre variantele de grila sunt redactate intrebari despre o grupa inexistenta in programa scolara si, implicit, care nu s-a studiat in timpul orelor de clasa: „Sporozoarele“. Iata cerinta din programa scolara: „Varietatea vietii - clasificare, exemple de reprezentanti pentru cele cinci regnuri: procariote, protiste, fungi, plante si animale“. La fel, profesorii de Matematica de la Capacitate ii pun pe elevi sa studieze „teorema celor doua perpendiculare“, in loc de „teorema celor trei perpendiculare“.

Asa cum era de asteptat, incapatanarea ministrului educatiei, Mihail Hardau, de a publica cate o suta de variante de subiecte pentru fiecare disciplina de examen, de la Testele Nationale si Bacalaureat, a contribuit nemijlocit la emiterea celor mai grosolane scapari si greseli in redactarea acestora. In consecinta, elevii au primit subiecte ce nu exista in manualele de specialitate.

Asadar, elevii sunt pusi in fata unor subiecte- fantome, mai cu seama la disciplinele pentru care trebuie sa pregateasca materia unui singur an de studiu. In aceasta situatie, singura sursa de pregatire pentru candidatii de la Bacalaureat este manualul scolar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.