Eu, care am deprinderea ridicolului si sunt gata sa ma bat orbeste pentru cauze la fel de ilizibile precum cabala magarilor, ma simt in apele mele cand nimeresc in situatii imposibile; lunec molau inghitit de ambiguitatea unor stari de existenta fara

Eu, care am deprinderea ridicolului si sunt gata sa ma bat orbeste pentru cauze la fel de ilizibile precum cabala magarilor, ma simt in apele mele cand nimeresc in situatii imposibile; lunec molau inghitit de ambiguitatea unor stari de existenta fara obiect. Cum ar fi bunaoara tabloul maestrului insolent, ce face rama din suspinul unei femei abandonate si pune-n loc de panza falfaitul unei jigniri, pe care-o incarca dadaist cu necuviinte. Reinviindu-mi anumite engrame, asezonate prezumtiilor de acum, cred ca daca as mai fi un tanar cu mintea neumblata, doritor de o calauza prin jungla perplexitatilor vietii, si as cunoaste un personaj caruia sa-i suspectez flirt cu transcendenta, iar el ar riposta sec: „Nu cadea in pacatul de-a te lua dupa mine!", asta ar face sa ma inversunez in mimetismul meu. Inventandu-mi un motiv sa ma iau dupa el, m-as gandi ca un astfel de ins e destul de abil incat sa stie ca tocmai refuzul lui ma seduce si ca efectul aparent de indepartare ii garanteaza uzufructul virginitatii mele spirituale, cu izul ca mi se ascunde in numele libertatii pe care ma obliga sa mi-o caut. Desigur, pentru a te lua dupa altii inseamna ca fie nu ai Dumnezeu, fie n-ai constiinta; or, tineretea e uneori atat de fermecata de mirajul omnipotentei proprii, incat prefera sa uzeze de masura divinului in aprecierea de sine, si nu rareori isi da constiinta pe prunele uscate ale unor sicofanti, prinsi de cerul mintilor cu pionezele popularitatii.

Inventarea si punerea in circulatie a tipurilor de prestigiu au aceeasi maretie precum identificarea sistemelor planetare - pentru ca de fapt prestigiul este constelatia ce armonizeaza intre ele valorile de maxima frecventa in articulatiile unei societati -, iar crearea tehnicilor persuasive revine celor mai buni manuitori ai limbajelor. As risca chiar un diagnostic grabit: in fiecare societate sau epoca, cei mai eficace comunicatori vor lucra, cu sau fara asumarea directa, la producerea si acreditarea tipurilor de prestigiu.

Cineva destul de inteligent, cu putin tact si o cultura provocatoare, destul de infatuat, in secret, incat sa considere despre sine ca blitzul propriei minti poate lumina intunericul altora, daca in plus poate afisa rebeliunea si non-conformarea, chitcaind de sub masca adevarului va ajunge inevitabil sa dispuna de emuli.

Magnetizand cohortele de imberbi indrazneti ce au pornit-o cu avant la vanatoare de totemuri, pe care inainte sa le rapuna le vor folosi pentru a da rost energiilor lor anarhice, patosului lor gaunos, ei se vor constitui in cauza formala a unor intregi furii colective. Atrasi de valvataia salbatica a unor maretii confuze, populatii cu sentimente reglabile capricios le vor adula, pentru ca proximitatea lor da frisoane, si le vor uri, pentru ca tensiunea investiturii lor injoseste bucuriile comune. Orice personalitate puternica, ce intra in circuitul gustului public, atrage la liziera ei cetele bete de succes, gargaragiii prestigiului, chiar de contrabanda fie el, pentru care mirosul ascutit si instinctul vivace sunt mai convingatoare in angajarea unei optiuni decat judecata de valoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.