Ziua de ieri a iesit din tiparele obisnuite de la Bursa, dupa ce societatile de investitii financiare au fost detronate din topul celor mai tranzactionate companii listate la BVB. Companiile din sectorul petrolier si BRD au tinut atentia investitoril

Ziua de ieri a iesit din tiparele obisnuite de la Bursa, dupa ce societatile de investitii financiare au fost detronate din topul celor mai tranzactionate companii listate la BVB. Companiile din sectorul petrolier si BRD au tinut atentia investitorilor si au fost cele mai tranzactionate titluri. Valoarea tranzactiilor cu cele trei titluri a ajuns la 25,61 milioane de lei, si a acoperit aproape jumatate din totalul tranzactiilor din piata. Actiunile Rompetrol au fost cele mai cautate, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 10,62 milioane de lei, circa 20% din totalul tranzactiilor din piata. Actiunile companiei au atins nivelul de 0,105 lei pe actiune, in crestere cu 5% fata de inchiderea din sedinta precedenta.
Pe locul doi in topul tranzactiilor s-au plasat actiunile BRD, care in sedinta de ieri au atins un nou maxim istoric, pe fondul unor rulaje in valoare de 8,3 milioane de lei. Banca a inchis sedinta la 21,3 lei/actiune, in crestere cu 2,4% fata de sedinta de luni. "BRD a avut o sedinta buna, pe volume in crestere, si se pare ca isi continua avansul luat la inceputul anului. Evolutia pe care a avut-o duce cu gandul la o evolutie ascendenta, iar volumul mare de tranzactionare intareste ipoteza ca evolutia bancii poate fi de bun augur", a declarat Mihai Chisu, broker la SSI Alpha Finance. Valoarea totala a schimburilor incheiate ieri la BVB a ajuns la 56,03 milioane lei, in crestere cu 34,1% fata de sedinta de luni.

BET-FI nu trece pragul de 65.000 de puncte

La nivelul indicilor, evolutia de ieri a fost linistita, cu variatii mici ale cotatiilor. Exceptand titlurile petroliere, volumele de tranzactionare de ieri au fost sub medie. Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci SIF, s-a depreciat cu 0,13% fata de valoarea inregistrata in sedinta anterioara, si a ajuns la 64.626,89 puncte. "Societatile financiare sunt cel mai influentate de politic, astfel ca investitorii de pe SIF sunt mai prudenti. Este interesant de vazut ce va face BET-FI la nivelul de 65.000 de puncte, insa in lipsa unor stiri pozitive, va fi greu sa depaseasca pragul", a declarat Mihai Piscan, broker al Intercapital Invest. De aceeasi parere este si Mihai Chisu, care a precizat ca investitorii asteapta sa vada care e directia pe care vor marge SIF, spre 62.000 sau spre 68.000 de puncte, acestea fiind pragurile de interes al indicelui BET-FI. "Volumele mici de tranzactionare arata ca sunt mai multe sanse ca BET-FI sa mearga spre 62.000 de puncte", a precizat Chisu. Valoarea schimburilor incheiate cu actiunile societatilor financiare a fost de 19,67 milioane lei si a reprezentat peste 35,12% din rulajul total al pietei. Indicele BET-C, care reflecta trendul general al Bursei, a inchis sedinta la 5,411,23 puncte, in crestere cu 0,23%, si a atins un nou maxim istoric. Indicele BET a crescut cu 0,34%, pana la 8,649,99 puncte, atingand la randul sau un nou maxim istoric. Actiunile SIF Oltenia au stagnat la cotatia de 3,56 lei, iar valoarea tranzactiilor a ajuns la 6,17 milioane lei. SIF Moldova a inregistrat ieri o crestere de 0,31% si a ajuns la 3,27 lei/actiune.

Petrom a pierdut avansul de luni

Cotatia actiunilor Petrom a inregistrat ieri o scadere de 3,25% si a ajuns la 0,595 lei/actiune. Corectia din sedinta de ieri a anulat avansul luat de actiunile companiei in prima sedinta a acestei saptamani. In ceea ce priveste evolutia TLV, aceasta a inregistrat o scadere de 0,93%, pe fondul unor tranzactii de peste 3,97 milioane lei. "Avand in vedere ca piata este dominata de incertitudine, nu pot fi evenimente care sa propulseze cotatiile. Investitorii mari, care dau tonul pietei, au adoptat o pozitie de asteptare", a mai spus Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.