In 2017, Flota din Marea Neagra va trebui sa plece din Crimeea. Cine o va conduce?
Mai sunt zece ani pana atunci. In zece ani multe se pot intampla. E timp suficient pentru a ne pregati de iesire si asa mai departe. Va veni clipa, totul se va decide, cum e scris in contract - daca nu vor fi alte acorduri. Si nu stiu cine le va initia - sa fie Rusia, sa fie Ucraina... Un lucru pot sa subliniez: Rusia nu va ramane niciodata fara flota in Marea Neagra.
Care sunt perspectivele livrarilor de gaze din Rusia in Ucraina? Se poate ca schimbarea de regim din Turkmenistan sa influenteze aceasta?
O sa incep cu coada intrebarii. Suntem atat de interdependenti unul de celalalt, incat, daca ceva se intampla undeva, ne inecam cu totii! In Turkmenistan a trecut totul, nu mai e nimic de facut. Iar in privinta gazului, ce se poate intampla? Cea mai mare parte a gazelor produse in Turkmenistan au fost vandute Rusiei. Inclusiv cel care trebuie livrat si-l livram Ucrainei. Daca vor umbla la preturi? Daca da, va fi o modificare de tarife. Dar nu asta ati vrut sa ma intrebati, nu-i asa? "De ce de livrarile de gaze in Ucraina se ocupa o organizatie comerciala? De ce nu Gazprom?" Nici Gazprom nu e suta la suta a statului, desi o asemenea companie nu poate in totalitate sa fie rupta de stat. Eu intotdeauna am fost pentru un amestec mai mic al statului in treburile astea. Niciodata companiile de stat nu au libertate de manevra, pentru ca pentru ele decide statul. Iar guvenul oricarei tari vrea mereu mai mult, niciodata nu e satisfacut....
La ce ar trebui sa ne asteptam de alegerile prezidentiale din Rusia?
Personal, nu simt nimic imprevizibil. E de la sine inteles cine sunt jucatorii. Cine participa la alegeri...
Se stie cine va fi succesorul, sau Putin va mai ramane o tura?
Putin a spus deja ce planuri are. Exista o Constitutie, pe care nu o va incalca, in calitate de garant. Daca m-ar fi intrebat pe mine... Fireste, l-as fi dorit pe Putin: este la apogeul puterilor sale, e sanatos, plin de energie - mai poate sa lucreze! Putin mai poate fi incarcat si iar incarcat!
Ce credeti, un opozant are sanse sa devina presedinte in Rusia?
Daca are sanse? Cred ca nu.... Ii stiu pe toti ce le poate pielea. In ce-l priveste pe (fostul premier) Mihail Kasianov, el incearca sa uneasca fortele de dreapta. Kasianov vrea, Grigori Iavlinski vrea, mai sunt unii care vor si ei. Nimanui nu-i este interzis sa vrea. Daca si-ar uni eforturile.... in general, tare mi-as dori acest lucru, nu e nimic rau in asta! Mie, spre exemplu, imi pare teribil de rau ca dreapta nu a intrat in Parlament. Era nevoie de ei acolo. Dar mai sunt si niste sefi pe acolo, cam cu nasul pe sus....
Dar succesorul?
Nu stiu.
Cernomardin va intra in Duma de Stat?
Eu? Ca deputat? Nu, nu am astfel de ganduri. Nici nu ma prea intereseaza.
Dar candidat la Presedintie?
Sunt destui pe lista.