Antonie Iorgovan (PSD), Sergiu Andon (PC) si Lucian Bolcas (PRM) au fost desemnati de sefii lor sa-l puna la colt pe Basescu.

Opozitia stringe rindurile. Liderii PSD, PC si PRM - Mircea Geoana, Dan Voiculescu si Corneliu Vadim Tudor - au convenit ieri sa inainteze in comun documentul ce urmeaza sa propuna Parlamentului suspendarea presedintelui Traian Basescu. „Azi a fost discutia intre liderii partidelor de opozitie. Conducerea partidului nostru a negociat cu liderii PC si PRM, ocazie cu care s-a decis continuarea discutiilor la nivel de experti", ne-a declarat ieri senatorul PSD Antonie Iorgovan. Ieri-seara, la Parlament, urma sa aiba loc prima intilnire a expertilor in materie juridica a celor trei partide: Antonie Iorgovan (PSD), Sergiu Andon (PC) si Lucian Bolcas (PRM).

Presedinte nejucator

Potrivit declaratiilor lui Iorgovan, principala teza a documentului privind suspendarea lui Basescu se refera la notiunea de „presedinte-jucator". „Nu s-a proiectat un sistem constitutional cu un presedinte-jucator. Nu am dorit asa ceva. Dimpotriva, noi am proiectat un sistem constitutional cu un presedinte neutru fata de taberele politice", a declarat Iorgovan. Acesta a confirmat ca intre acuzele care i se vor aduce lui Basescu se afla si „incalcarea principiului referitor la relatia dintre presedinte si Parlament". Iorgovan a invocat aici demisiile directorilor SRI si SIE, Radu Timofte si Gheorghe Fulga.

Prietenii lui Iorgovan

Surse din PSD ne-au declarat ca Antonie Iorgovan ar fi avut deja o intilnire informala cu judecatorii Curtii Constitutionale pe tema suspendarii presedintelui Basescu. Iorgovan neaga. „Cind eu intru in Palatul Parlamentului, cel mai scurt drum e sa trec pe linga Curtea Constitutionala ca sa ajung la grupul nostru parlamentar. Deci, faptul ca am trecut pe hol, asta nu inseamna o consultare", ne-a declarat Iorgovan. Precizam ca sediul Curtii Constitutionale nu se afla in drumul catre grupul senatorilor PSD.