Aproape 50% dintre pungile de zahar, faina si orez, ambalate la un kilogram, au fost depistate cu lipsa la cantitate de la 16 pana la 119 grame. Fenomenul, extins la nivel national, a fost constatat inca de anul trecut de catre inspectorii de la Pro
Aproape 50% dintre pungile de zahar, faina si orez, ambalate la un kilogram, au fost depistate cu lipsa la cantitate de la 16 pana la 119 grame. Fenomenul, extins la nivel national, a fost constatat inca de anul trecut de catre inspectorii de la Protectia Consumatorilor, care au sesizat, luna aceasta, parchetele, considerand ca faptele constituie infractiuni.

Potrivit estimarilor oficiilor judetene pentru protectia consumatorilor, daca un producator ambaleaza si vinde intr-o luna doar 1.000 de tone de astfel de produse, profitul ilegal incasat este de circa 2,5 miliarde de lei. „Ne-am dat seama ca ne aflam in fata unui fenomen care aduce grave prejudicii consumatorilor din Romania si ca sunt fapte de natura penala. Tocmai de aceea, luna aceasta, am inaintat sesizari catre parchete“, ne-a declarat Gheorghe Ciubotaru, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Aproape 50% din pungile de zahar, faina si orez, ambalate la un kilogram, au fost depistate cu lipsa la cantitate de 16 pana la 119 grame. Fenomenul, extins la nivel national, a fost constatat inca de anul trecut de catre inspectorii de la Protectia Consumatorilor, care au sesizat recent parchetele, considerand ca faptele constituie infractiuni.

In luna ianuarie a anului trecut, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a dispus efectuarea, in teritoriu, a unui control tematic referitor la cantitatea si volumul net ale unor produse alimentare ambalate. Controlul ar fi fost unul de rutina, daca rezultatele acestuia n-ar fi reusit sa-i uimeasca pana si pe inspectorii ANPC. Astfel, din pungile de zahar, orez si faina lipseau cantitati cu mult peste marja admisa, adica intre 16 si 119 grame. Acelasi lucru a fost constatat si la sticlele de ulei, unde lipseau intre 16 si 61 de mililitri, fata de cantitatea inscriptionata pe ambalaj. Potrivit estimarilor oficiilor judetene pentru protectia consumatorilor, daca un producator ambaleaza si vinde intr-o luna doar 1.000 tone de astfel de produse, profitul ilegal incasat este de circa 2,5 miliarde de lei. „Pentru ca a fost primul control de acest gen din ultimii ani, exista posibilitatea ca agentii sa ne contrazica, desi faptele erau evidente. Pentru mai multa siguranta, am repetat controlul, de data aceasta inopinat, si in luna octombrie 2006, cand am descoperit aceleasi nereguli. In decembrie, cand a fost finalizat raportul, ne-am dat seama ca ne aflam in fata unui fenomen care aduce grave prejudicii consumatorilor din Romania si ca sunt fapte de natura penala. Tocmai de aceea, in luna ianuarie a acestui an, oficiile judetene pentru protectia consumatorilor au inaintat sesizari catre Parchete“, ne-a declarat Gheorghe Ciubotaru, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor. In adresa inaintata parchetelor din 33 de judete a fost sesizat faptul ca, la controlul desfasurat in luna octombrie 2006, s-a constatat repetarea abaterilor, ceea ce denota ca acestea nu au avut caracter intamplator, desi OJPC-urile au dispus masuri si sanctiuni menite sa limiteze astfel de practici in randul operatorilor economici. „Urmare a controlului s-au constatat aspecte ingrijoratoare in privinta modului de respectare a drepturilor si intereselor legitime ale consumatorilor. Unitatile de produs preambalate (pungile de zahar, faina si orez si sticlele de ulei) nu contineau cantitatile declarate pe etichete, ci cantitati mai mici, abaterile negative fiind cuprinse intre 16 si 119 grame (mililitri), raportate la o unitate de produs de 1.000 de grame (mililitri) si la o eroare negativa admisa de normele legale de maximum 15 grame (mililitri).


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.