IBM a anuntat ca NASA foloseste software-ul IBM pentru a dezvolta software-ul specific si sistemele care vor opera telescopul spatial James Webb. Telescopul de generatie urmatoare care va succede telescopul Hubble Space va studia mai in detaliu forma
IBM a anuntat ca NASA foloseste software-ul IBM pentru a dezvolta software-ul specific si sistemele care vor opera telescopul spatial James Webb. Telescopul de generatie urmatoare care va succede telescopul Hubble Space va studia mai in detaliu formarea universului si va cauta formatiuni neobservate ale primelor galaxii.
Deoarece mai multe agentii spatiale din diverse tari din lume vor dezvolta software-ul care va opera sistemele de ghidare a telescopului, navigatie si control, Command and Data Handling si Integrated Science Instrument Module care gazduiesc cele patru instrumente primare ale James Webb Space Telescope, a fost important pentru NASA sa stabileasca un numitor comun in interiorul proiectului pentru a se evita problemele costisitoare de software. In acest sens, NASA a ordonat ca fiecare agentie sa utilizeze software-ul IBM bazat pe standarde deschise. Software-ul, numit IBM Rational Rose Real-time, este un software visual modeling creat pe baza unui limbaj standard UML, folosit pentru proiecte de dezvoltare, care actioneaza ca schita pentru intregul proiect, permitand dezvoltatorilor diferitelor sisteme ale Telescopului sa completeze codul software direct in schita de unde sa poata fi automat disponibil pentru intreg proiectul.
Rational Rose Real-time ii ajuta pe acesti dezvoltatori de sisteme sa scrie aplicatiile mai rapid fara a compromite calitatea. Software-ul IBM verifica constant calitatea proiectului pentru fiecare etapa a procesului de dezvoltare. Acest lucru permite multor agentii spatiale care lucreaza la telescopul James Webb sa fie mai productive si capabile sa realizeze codari rapide si sigure. Unele dintre agentiile care lucreaza la telescop mai folosesc programe precum IBM Requisite Pro, IBM Rational ClearCase si IBM Rational ClearQuest, care le permit sa isi sincronizeze schimbarile cu celelalte echipe implicate in acelasi proiect, dar aflate la distanta, asigurand astfel o inovatie mai rapida.
"A fost important ca NASA sa priveasca in perspectiva proiectul James Webb Space Telescope prin folosirea unei platforme de dezvoltare care sa se dovedeasca fiabila si cu mult inaintea pietei pe tot parcursul misiunii", a declarat Glenn Cammarata, ISIM Flight Software Development Lead, Satellite Software Corporation, contractor al NASA.
"Deoarece se bazeaza pe standarde deschise, natura consistenta si unificata a arhitecturilor de software IBM ajuta la rezolvarea oricaror probleme care pot aparea de-a lungul proiectului. Software-ul Rational Rose Real-Time a fost alegerea potrivita pentru natura critica a telescopului spatial James Webb. Acest software este mult mai usor de gestionat si intretinut atat inainte cat si dupa lansare".
NASA va continua sa foloseasca software-ul IBM Rational pentru intretinerea telescopului dupa lansare dar si de-a lungul misiunii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.