Sandu e membru in Guvernul UEFA de la Nyon. Tot ce ne ramine sa speram este ca acum si-i va lua pe Pinalti sef de cabinet si pe Padureanu secretara. Ar fi singurul beneficiu public al acestei alegeri.

Gorbaciov insusi nu cred sa se fi gindit vreodata la consecintele fotbalistice ale „slabiciunilor" politicii lui externe. UEFA numara astazi nu mai putin de 53 de membri. In 1990, cind Lennart Johansson a preluat organizatia, erau doar 33 de tari afiliate - adica la fel ca si astazi toate statele batrinului continent. Polarizata economico-politic, Europa se farimiteaza fotbalistic lasindu-i dreptunghiului verde privilegiul de a ramine singurul loc in care sa se transeze (oarecum) mai pasnic rivalitatile istorice. Blocul estic, tot mai numeros, dar inca neluat in seama pina acum, si-a coagulat pozitia in jurul lui Platini si are motive serioase sa nadajduiasca la fonduri mai substantiale de la centru, dar si la democratizarea Ligii Campionilor in defavoarea Marilor Puteri. Distributia Comitetului Executiv, in care pina de curind Nordul facea legea, are printre altii si doi „ministri" din Romania si Ucraina: Sandu si Surkis. E numai o coincidenta, probabil, ca federatiile estice au gazduit, cu citeva saptamini inaintea congresului, intilniri informale cu presedintii organizatiilor din zona, la Bucuresti si la Moscova, mizind pe o pozitie comuna la lucrari.

Fara un trecut proeminent in organizatie, Mircea Sandu s-a validat o vreme, la inceputurile sale de cariera de functionar european, cu „apropierea speciala" de presedintele forului cipriot Lefkaritis, membru si el in Comitetul Executiv. Il numea cu mindria provincialului care-si prezinta consateanul „ajuns" mare la oras „my friend, Mario". Conjuncturala sau nu, miscarea a izbutit dar, in ciuda acestui cistig trudit in culise de Sandu, eu unul nu fac parte dintre optimistii care cred ca Nasul a cistigat in urma desemnarii sale si altceva decit niste privilegii personale. Credincios propriului sau bine toata viata, nu vad cum, peste noapte, presedintele FRF va reprezenta primordial Romania o data cu noua functie. Mult visatele arbitraje partinitoare la care aspiram in secret pentru tricolori nu sint, la urma urmei, decit reflexiile mintii noastre maculate de sistemul corupt pe care l-a patronat intern chiar Mircea Sandu. UEFA nu va veni sa ne faca stadioanele pentru Champions League peste noapte, iar arbitri romani promovati in Top Class sau First Class nu vom vedea prea curind. Sint insa convins ca salariul european de 200.000 de euro ne va oferi un Sandu mai greu de manipulat intern, chiar daca va trebui sa ramina tributar relatiilor stabilite in epoca Cooperativei. Vom avea insa privilegiul sa-l vedem delegat ca observator la toate etapele Ligii Campionilor si multumirea sa-l stim strins in brate undeva, la marginea Asiei, de catre Rakhat Alyev, ginerele sefului de stat cazac si presedintele Federatiei de Fotbal din Kazahstan. Asta inainte sa-l prezinte simplu si curtenitor compatriotilor sai: „My friend, Mircea!".