Autoritatile sanitare veterinare considera ca transhumanta este ilegala pentru ca animalele, pe drumul de la si spre locurile de pasunat incalca proprietati private si ocupa drumuri nationale si europene, fapt ce este interzis. "Transhumanta este ile
Autoritatile sanitare veterinare considera ca transhumanta este ilegala pentru ca animalele, pe drumul de la si spre locurile de pasunat incalca proprietati private si ocupa drumuri nationale si europene, fapt ce este interzis. "Transhumanta este ilegala pentru ca incalca si regulile de bunastare animala si de transport. Regulile sanitare veterinare impun ca vehiculele cu care sunt transportate animalele sa aiba sisteme de adapare permanenta, sa fie realizate minim doua opriri in 24 de ore, iar in cazul transporturilor de peste doua zile animalele trebuie sa fie cazate intr-o ferma autorizata. In cazul transhumantei nu sunt respectate nici una dintre aceste masuri si, in plus, animalele trec pe drumuri nationale si incalca proprietati", a declarat Marian Avram, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ieri, intr-o conferinta de presa. Normele nationale privind bunastrarea animalelor si modul de transport al acestora respecta legislatia UE. In viziunea presedintelui ANSVSA, transhumanta este permisa, dar numai in zone din judetul vecin si numai dupa ce traseul a fost aprobat de autoritatile sanitare veterinare. Oficialul ANSVSA nu a comentat pastrarea acestui obicei in Spania, tara comunitara, unde oile traverseaza si Madridul.
Un ordin al ANSVSA prevede ca vanzarile directe de produse primare precum laptele, branza, carnea de pasare sau ouale pot fi realizate doar in localitatea de provenienta sau in cele invecinate, iar vanzarile cu amanuntul de alimente de orgine animala si nonanimala pot fi efectuate doar pe raza judetului. "Branza de la oile care se afla in trashumanta, de exemplu, va putea fi comercializata in judetul unde oaia a fost inregistrata de catre proprietar", a precizat seful ANSVSA.
Ce nu a spus Marian Avram este faptul ca Legea zootehniei, valabila de la 30 iunie 2006, permite transhumanta, Ministerul Agriculturii fiind institutia care "elaboreaza strategia de organizare si exploatare a pajistilor si prezinta, in mod distinct, reglementari stricte privind transhumanta ovinelor, ca forma de punere in valoare a resurselor furajere montane si alpine". De altfel, Strategia privind organizarea activitatii de imbunatatire si exploatare a pajistilor la nivel national, pe termen mediu si lung arata clar ca "patrimoniul pastoral existent in Romania reprezinta o parte din avutia nationala".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.