Fuziunea dintre Essent, cea mai mare companie de utilitati din Olanda, si Nuon, principala rivala olandeza, care va duce la crearea unei companii cu o valoare de 20 miliarde euro (25,8 miliarde de dolari), este foarte aproape de a deveni realitate,
Fuziunea dintre Essent, cea mai mare companie de utilitati din Olanda, si Nuon, principala rivala olandeza, care va duce la crearea unei companii cu o valoare de 20 miliarde euro (25,8 miliarde de dolari), este foarte aproape de a deveni realitate, scrie Financial Times. Reprezentantii Nuon au declarat luni ca se afla la sfarsitul procesului de fuziune, iar compania Essent a precizat ca spera sa prezinte ceva concret in viitorul apropiat. Declaratiile celor doua companii vin in contextul a sase luni de negocieri asidue.
Pentru a se putea realiza, tranzactia trebuie sa primeasca acceptul actionarilor celor doua companii, dar si a organismelor antitrust. Anul trecut, un raport al Autoritatii olandeze pentru Competitie (NMa) relata ca, pentru realizarea tranzactiei, cele doua companii trebuie sa renunte la o parte dintre activele care ar rezulta in urma fuziunii. Acest lucru este cerut de catre organismele de reglementare din Olanda, care se opun crearii unui grup de utilitati ce ar domina piata olandeza de energie. Daca fuziunea dintre Essent si Nuon s-ar realiza, noua companie va avea un portofoliu de clienti de 4,5 milioane de persoane. NMa estimeaza ca grupul nou format va avea o cota de piata de 37%, in sectorul de profil din Olanda.
Analistii din industrie evalueaza valoarea activelor companiei ce urmeaza sa fie creata la 20 de miliarde de euro, iar persoane implicate in tranzactie au declarat ca noua companie ar putea opera achizitii in nord-vestul Europei.
Essent a raportat profituri de 402 milioane euro pentru prima jumatate a anului trecut.
Profiturile nete ale trimestrului trei ale Nuon au crescut la 219 milioane euro, de la 148 milioane de euro in trimestrul trei al anului 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.