Se va interzice fumatul. In restaurante, in public, chiar in propria casa, exagereaza unii. E un subiect care tine prima pagina in toata lumea occidentala. Disputele sint intotdeauna repede inabusite de statistici sau sufocate de un spirit prea polemic al fumatorilor care se simt discriminati, marginalizati. Am auzit chiar ineptii cum ca un angajator intreaba la interviu daca esti fumator sau nu: daca fumezi inseamna ca muncesti mai putin, cica.

Au aparut deja anunturile de avertisment pe pachete, am auzit chiar la o tutungerie urmatoarea cerere: „Dati-mi un Kent de ala care dauneaza spermei". Macar s-a marit varietatea de bancuri. Se pregatesc pentru Europa si fotografiile horror pentru taierea poftei de fumat: plamini distrusi de cancer si altele asemenea. Toata aceasta dezbatere nu m-a dus cu gindul decit la doua lucruri, dincolo de faptul ca sint enervat pur si simplu in calitate de vicios.

Nu am vazut niciodata o campanie atit de feroce impotriva drogurilor tari, impotriva alcoolului, impotriva hranei nesanatoase, impotriva coruptiei, impotriva traficului de carne vie. Si pot continua la nesfirsit. Stiu ca e incorect sa compar mere cu pere, tutun cu alcool (astea merg foarte bine impreuna, totusi), dar campania antitutun a atins o agresivitate ridicola. Un caz clasic de interzicere de dragul sentimentului de dominare.

Daca ar fi sa fim corecti pina la capat, societatea ideala ar arata ca o lunga insiruire de etichete si avertismente. Nu e drept ca fumatul sa fie singurul viciu prigonit. Orice provoaca placere trebuie sa contina un avertisment care sa-ti taie cheful. Carnea de porc te poate face sa arati ca un porc. Alcoolul solicita ficatul pina la epuizare si, in plus, poate strica unele casnicii. Fotbalul afecteaza grav armonia cuplului. Sexul duce la complicatii si poate da dependenta. Corpurile frumoase pot distrage grav atentia de la lucru. Masinile de teren iti pot afecta grav scheletul, mult mai grav decit o berlina, atunci cind ajungi sub roti. Cititul poate produce tulburari ale vederii (si nu masturbarea!, va amintiti avertismentele penibile cu slabirea vederii?). Si, cu voia dumneavoastra, una de razbunare, nefumatul cauzeaza grave frustrari din cauza faptului ca fumatorii macar au miinile ocupate.

O scurta explicatie a titlului editorialului. Tot citind la avertismente (citesc cam vreo patru pe zi, iata si un nou mod de a spune cit fumezi) am gasit acest excelent vers: „Fumatorii mor mai tineri". Chiar suna bine. E un haiku autohton extrem de reusit. Felicitari autorului.