Structura anticoruptie din Parchet sustine ca ancheta legata de fotbal e secreta. Singurul caz in care s-au recuperat bani la buget din fotbal a pornit insa de la o dezvaluire de presa.

Regulamentele FIFA interzic ca un fotbalist sa se afle in proprietatea unei persoane fizice sau a unei firme, cluburile fiind singurele care pot sa detina drepturile federative asupra unui jucator. In Romania, impresarii au profitat de saracia existenta pentru a inventa o forma moderna de sclavie de unde au rezultat profituri uriase. Conform cotidianului „Gazeta Sporturilor" de ieri, din transferul lui Florin Cernat la Dinamo Kiev, Dinamo nu a incasat decit 500.000 de dolari, restul intrind intr-o firma olandeza, cu actionari intr-o casuta postala. Mergind inapoi pe firul tranzactiei, s-a aflat ceea ce doar procurorii nu stiu inca, faptul ca jucatorul a ajuns la Dinamo dupa ce Giovanni Becali a platit circa 350.000 de dolari, jumatate din suma totala, celor de la Otelul Galati, pe atunci manageriati de MM Stoica. Cazul nu este singular in fotbalul romanesc, fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) Sebastian Bodu dezvaluind anul trecut ca doua milioane de dolari din transferul lui Ganea la VfB Stuttgart au ajuns tot in conturile unei firme din Olanda, Phoenix, si doar 600.000 de dolari au intrat in tara, in pusculita lui Jean Padureanu. Verificarile ulterioare ale lui Bodu, ca de altfel majoritatea actiunilor legate de fotbal, s-au infundat intr-o casuta postala, cazul raminind in suspensie. Acelasi Bodu a inceput verificari in cazul a 12 transferuri internationale, fiind infiintate comisii rogatorii pentru procurarea de documente incriminatoare din strainatate, dar nici un caz nu a ajuns in fata instantei, desi ancheta a inceput de un an. DNA a preluat investigatiile si cerceteaza deocamdata daca se poate vorbi de coruptie, fara sa fie nominalizat nici un posibil infractor.

60 de inculpati in Polonia

Ministrul Sporturilor din Polonia a demis conducerea federatiei pentru atitudinea pasiva in fata coruptiei din fotbal. Aici, peste 60 de persoane au fost inculpate in decursul anului trecut pentru deturnare de fonduri, dare si luare de mita si meciuri trucate. In Spania, proaspatul reales in Comitetul Executiv, Angel Maria Villar, risca sa ramina fara sediul federatiei dupa ce un control al fiscului spaniol a descoperit deturnari masive de fonduri. Uriasa ancheta din Italia este arhicunoscuta, in urma ei cluburi ca Juventus Torino ajungind in esalonul secund, in timp ce arbitri, presedinti de club si impresari isi asteapta rindul la gratii.

Peste 100 de transferuri realizate in perioada 1 ianuarie 2004 - 31 ianuarie 2006 in campionatul Angliei sint, de asemenea, dubioase si vor necesita o ancheta aprofundata, a anuntat cotidianul „The Times". Aceste tranzactii reprezinta o parte dintre cele 362 de transferuri realizate de 26 de cluburi in cinci perioade intersezon, care fac obiectul unei anchete a Federatiei Engleze de Fotbal (FA), cercetare condusa de un fost responsabil al politiei londoneze, John Stevens. Anchete finalizate au existat inclusiv in Bulgaria, in timp ce DNA sustine ca toate verificarile sint secrete.

Comodul secret de serviciu

In Romania, procurorii isi ascund incompetenta in spatele secretului de serviciu, desi singura ancheta care s-a finalizat cu bani la buget a pornit de la o dezvaluire facuta de „Gazeta Sporturilor". Ancheta Fiscului a pornit dupa ce scandalul legat de transferul lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray Istanbul a luat o turnura internationala. In urma verificarilor s-a descoperit un prejudiciu de 1,4 milioane de lei noi, Gica Popescu achitind cash 400.000 de dolari pentru a evita o ancheta penala, in timp ce George Copos a ales calea justitiei.

Se cauta 25 de milioane de dolari Diferenta estimata intre sumele incasate si cele declarate, pe baza informatiilor furnizate de presa straina, ar fi de circa 25 de milioane de dolari. Numai in cazul lui Adrian Mutu, transferat de la Dinamo la Inter, diferenta ar fi de 3,9 milioane de dolari, conform unei anchete a jurnalistilor de la „Gazzetta dello Sport" cu privire la afacerile presedintelui de la Milano. Diferente uriase mai apar in ceea ce priveste contingentul ucrainean, 2.000.000 de dolari in cazul lui Florin Cernat, 1.900.000 in cazul lui Flavius Stoican si aproape 5.000.000 in cazul lui Ciprian Marica. Suspiciuni au existat si in cazul lui Marius Niculae, plecat pentru 3.000.000 la Sporting Lisabona, conform clubului Dinamo, dar cumparat cu 7.000.000 de dolari, daca ar fi sa consemnam presa portugheza.