In continuare, vom prezenta cateva dintre principalele motive care explica importanta analizei tehnice si indica de ce investitorii trebuie sa-i acorde acesteia o atentie sporita.

1. Graficele folosite in analiza tehnica indica o evolu

In continuare, vom prezenta cateva dintre principalele motive care explica importanta analizei tehnice si indica de ce investitorii trebuie sa-i acorde acesteia o atentie sporita.

1. Graficele folosite in analiza tehnica indica o evolutie precisa a preturilor intr-o anumita perioada de timp. Din studiul graficelor, un participant in piata poate sa-si construiasca o imagine fidela despre volatilitatea pietei, element foarte important in evaluarea riscului unei tranzactii.
2. Graficele sunt instrumente foarte utile si celor care fac analiza fundamentala. De exemplu, graficele care descriu evolutia preturilor pe perioade lungi de timp permit izolarea rapida a perioadelor in care s-au inregistrat miscari semnificative ale preturilor. Prin determinarea elementelor fundamentale sau a evenimentelor specifice perioadelor respective, analistii pot identifica modul in care factorii de mai sus au influentat evolutia preturilor. Aceste informatii pot fi folosite apoi in construirea unor modele grafice de comportare a preturilor.
3. Graficele pot fi utilizate ca si instrumente de sincronizare chiar si de catre cei care isi fundamenteaza deciziile pe baza informatiilor obtinute din alte surse (fundamentalistii).
4. Graficele pot fi folosite ca si instrumente de management financiar, ele ajutand la stabilirea punctelor limita si stop.
5. Graficele reflecta totodata comportamentul pietei, comportament care poate fi subiectul unor repetari in viitor generand asa-numita sezonalitate a preturilor.
Iata asadar suficiente motive ca analiza tehnica sa intre in preocuparile actorilor din piata de capital si in special a celor care prefera investitiile in instrumentele financiare derivate.

Semnale pentru oportunitati de tranzactionare

In anumite circumstante, o asemanare neobisnuita a evolutiei preturilor cu semnalele graficelor clasice poate conduce la oportunitati de tranzactionare foarte profitabile.
Analiza tehnica se bazeaza pe premisa ca evolutia preturilor urmeaza scheme constante. Cei care cred acest lucru sunt numiti chartisti, deoarece ei concep grafice (engl. charts) privind evolutia preturilor si incearca sa gaseasca modele care se repeta. Chartistii elimina cauzele si analizeaza doar efectul acestora in evolutia pretului. Ei incep cu un grafic elementar, care are ca subiect pretul de deschidere, pretul maxim, minim si pretul de inchidere al unei tranzactii. Intr-un fel, chartistul care crede ca intreaga informatie fundamentala se reflecta in final in pretul pietei, o ia pe o scurtatura. Cel care face analiza fundamentala studiaza factorii externi, dar chartistul studiaza efectele acelor factori care se reflecta in standardele preturilor.
Investitorii de pe pietele futures, si nu numai ei, au inceput sa analizeze evolutia in trecut a pretului deoarece erau convinsi ca acesta inglobeaza efectele tuturor factorilor de influenta existenti pe piata la momentul respectiv. Cu alte cuvinte, preturile diferitelor produse reflecta toate schimbarile in balanta cerere-oferta cauzate de factorii economici, politici si psihologici. Mai tarziu, observatiile asupra sezonalitatii recoltelor sau a cererii in functie de anotimpuri au generat teoria repetitivitatii istorice a pietei. In sfarsit, pe baza cazurilor reale studiate, s-a ajuns la concluzia ca pretul, odata instalat pe o anumita directie, se va mentine pe acea directie cu o viteza relativ constanta un anumit timp, inainte ca noi forte sa se dezvolte pentru a schimba raportul dintre vanzatori si cumparatori si, in final, directia de evolutie a pretului.
Acesti trei factori - pretul, ca rezultat final al combinatiei tuturor factorilor ce actioneaza asupra pietei, repetabilitatea comportamentului pretului si tendinta pretului de a se misca in cadrul unor trenduri (directii) - au devenit de-a lungul timpului elementele de baza ale analizei tehnice.
Pentru cineva ce are pentru prima oara de-a face cu acest domeniu, inceputul poate fi putin confuz. Pe de o parte, se pare ca toata lumea vorbeste de analiza tehnica, o utilizeaza si profita de pe urma ei. Pe de alta parte insa, unii se indoiesc de eficienta ei si o compara cu un castel din carti de joc.
Unde este insa adevarul? Vom continua in numarul urmator o prezentare a bazei teoretice pe care sunt fundamentate opiniile pro si contra analizei tehnice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.