O explozie puternica a avut loc ieri in incinta Combinatului AZOMURES. Catastrofa a curmat viata unui om si a  trimis in spital cu arsuri grave un altul. Cauza deflagratiei este, potrivit specialistilor, aprinderea vaporilor de amoniac de la ar
O explozie puternica a avut loc ieri in incinta Combinatului AZOMURES. Catastrofa a curmat viata unui om si a trimis in spital cu arsuri grave un altul. Cauza deflagratiei este, potrivit specialistilor, aprinderea vaporilor de amoniac de la arcul electric al unui aparat de sudura.

Ieri dimineata, la putine minute dupa ora noua, in sectia de uree a Combinatului de ingrasaminte chimice Azomures SA Targu-Mures s-a produs o explozie puternica, auzita pe o raza de cateva sute de metri. Mai precis, deflagratia a avut loc in apropierea unui bazin cu apa amoniacala (o solutie diluata de amoniac in apa - n.r.), acolo unde un sudor si un muncitor incercau sa schimbe o banala conducta si sa execute cateva suduri. Consecintele au fost grave: sudorul Ioan Farcas (51 de ani), a murit pe loc, strivit de suflul exploziei, iar colegul sau, Mihaly Magyari (50 de ani), a fost grav ranit. La fata locului au sosit, dupa numai opt minute de la explozie, doua echipaje ale SMURD, insa, din pacate, Farcas era deja in stop cardio-respirator si nu a mai putut fi readus la viata. Colegul sau Magyari a avut ceva mai multa sansa. Medicii l-au diagnosticat, provizoriu, cu fracturi multiple ale mainilor si picioarelor, diverse arsuri si excoriatii (julituri), precum si un traumatism toraco-abdominal inchis. „Muncitorul a fost supus unei tomografii pentru a se vedea daca are sau nu si leziuni craniene. Este posibil, de asemenea, ca victima sa fi inhalat si vapori toxici de amoniac. Vom investiga si acest lucru. Despre sansele sale de supravietuire si recuperare vom putea, insa, vorbi abia dupa ce vom fi finalizat un set complet de investigatii de specialitate“, a declarat Cristian Boeriu, medic-sef adjunct la SMURD Targu-Mures.

Scaparile de amoniac, cauza accidentului
La fata locului au sosit o multime de reprezentanti ai tuturor institutiilor statului care au tangenta cu Azomuresul. Insa nici reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca, nici cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si nici sefa Garzii de Mediu locale nu au putut formula o parere asupra cauzelor producerii tragediei. Toti cei mentionati au spus, la unison, ca abia dupa finalizarea cercetarilor se va putea trage o concluzie in acest sens.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.