De la aderare, Ministerul Finantelor a impus noi limite in ce priveste cantitatea de produse accizabile care poate fi introdusa in tara din Uniunea Europeana, fara ca persoana fizica sa plateasca acciza la vama.

Potrivit Codului fiscal, pentru produsele supuse accizelor si eliberate in consum in alt stat membru, achizitionate de catre persoane fizice pentru nevoile proprii si transportate in bagaje, accizele se platesc la momentul cumpararii si la valorile din statul membru in care produsele au fost achizitionate.

Pina la anumite cantitati introduse in tara se considera ca produsele sint pentru consum propriu. Produsele achizitionate si transportate in cantitati superioare limitelor prevazute in Normele de aplicare a Codului fiscal se considera a fi achizitionate in scopuri comerciale si, in acest caz, se datoreaza acciza si in Romania.

In ce priveste tutunul, se considera achizitie pentru uz propriu tigaretele, in limita a 800 de bucati (40 de pachete). Limita la tigari (cu o greutate maxima de 3 grame/bucata) este de 400 de bucati. Romanii mai pot aduce fara sa plateasca acciza romaneasca 200 de tigari de foi. Pentru tutunul de fumat se plateste acciza pentru o cantitate mai mare de un kilogram.

Asemenea limite au fost impuse si la bauturile alcoolice. Pentru bauturi spirtoase, limita a fost pusa la 10 litri. Produsele intermediare, de genul vermuturilor, sint si ele limitate la 20 de litri. Cea mai ridicata limita s-a pus pentru vinuri, calatorul putind transporta in tara fara sa plateasca accize pina la 90 de litri.

In schimb, una dintre cele mai reduse cantitati permise este la bere, statul cerind acciza pentru o cantitate mai mare de 10 litri. Autoritatea fiscala competenta are insa libertatea sa hotarasca daca produsele detinute in cantitati inferioare sau egale limitelor de mai sus sint destinate scopurilor comerciale.

Benzina, numai in rezervor sau in canistra

In alta ordine de idei, acciza se plateste in Romania si pentru cantitatile de produse energetice eliberate in consum intr-un alt stat membru si transportate de persoane fizice, folosind modalitati de transport atipic. Autoritatile se refera aici la transportul carburantului altfel decit in rezervoarele autovehiculelor sau in canistra de rezerva care nu trebuie sa depaseasca 10 litri.

Vinzarea la distanta

Produsele supuse accizelor, cumparate de catre persoane fizice direct de la un vinzator din UE, care i le expediaza, sint accizate in Romania. Acelasi lucru se va intimpla si in cazul in care produsele ar fi puse deja in consum in statul de provenienta, vinzatorul urmind sa-si recupereze acciza platita acolo. In ambele situatii, acciza romaneasca va fi platita de vinzator in momentul efectuarii livrarii.

Nivelurile fara acciza Se considera achizitii pentru uz propriu produsele cumparate si transportate de persoane fizice pina in urmatoarele limite cantitative:

* tigarete - 800 de bucati;

* tigari de foi - 200 de bucati

* tutun de fumat - 1 kg

* bauturi spirtoase - 10 litri

* produse alcoolice intermediare 20 de litri

* vinuri si bauturi fermentate - 90 de litri

* bere - 10 litri.