Transhumanta este ilegala de la 1 ianuarie a.c., singura modalitate prin care oile isi pot urma traseul fiind obtinerea de catre cioban a unei aprobari, insotita de o harta a drumului. Amenzile pentru transportul ilegal al oilor ajung la 30 milioane
Transhumanta este ilegala de la 1 ianuarie a.c., singura modalitate prin care oile isi pot urma traseul fiind obtinerea de catre cioban a unei aprobari, insotita de o harta a drumului. Amenzile pentru transportul ilegal al oilor ajung la 30 milioane de lei.


Transhumanta este ilegala de la 1 ianuarie a.c., singura modalitate prin care oile isi pot urma traseul fiind obtinerea de catre cioban a unei aprobari, emisa de autoritatile sanitar-veterinare, au declarat ieri reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Animalelor (ANSVSA). In opinia acestora, transhumanta nu mai este permisa pentru ca, in drumul lor, oile calca proprietati ori circula pe drumuri nationale, ceea ce nu este in acord cu reglementarile UE.

Chiar daca ciobanul obtine toate aprobarile legale, daca traseul oilor este mai lung de doua zile, animalele trebuie, obligatoriu, sa fie cazate la o ferma si sa beneficieze de un sistem special de adapare, mai spun oficialii ANSVSA.
„Ciobanii pot transporta animalele numai daca au asupra lor acte doveditoare ca oile sunt sanatoase si o harta a traseului“, a decl arat, ieri, presedintele ANSVSA, Marian Avram. Acesta a adaugat ca amenzile pentru transportul ilegal al animalelor sunt intre 1.000 si 3.000 lei noi, „chiar daca transhumanta este specific romaneasca si dureaza de pe vremea lui Stefan cel Mare“. Pe de alta parte, potrivit unui ordin emis de ANSVSA, ciobanii nu mai au voie sa-si vanda produsele decat pe raza localitatii de origine. Aceasta masura ar fi trebuit sa intre in vigoare din 18 ianuarie 2007, dar s-a dat o derogare pentru sase luni, timp in care mai au voie sa vanda fara restrictii.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.