Orice iubitor de fotbal din Romania care este pus sa-i nominalizeze pe cei mai mari patru fotbalisti autohtoni ai ultimilor 50 de ani raspunde rapid: Dobrin, Balaci, Hagi si Gica Popescu, doar ordinea fiind data de preferintele fiecaruia. Asa stand
Orice iubitor de fotbal din Romania care este pus sa-i nominalizeze pe cei mai mari patru fotbalisti autohtoni ai ultimilor 50 de ani raspunde rapid: Dobrin, Balaci, Hagi si Gica Popescu, doar ordinea fiind data de preferintele fiecaruia. Asa stand lucrurile, pare cel putin ciudat faptul ca, in acest moment, nici unul dintre ei nu este implicat activ si la nivel inalt in fenomen.

Dan Nicolaie
Este evident ca un mare fotbalist nu trebuie sa fie neaparat si un mare antrenor sau conducator de club, dar experienta si de ce nu geniul unui astfel de personaj pot fi puse in slujba sportului. Cei mai mari patru fotbalisti autohtoni ai ultimilor 40 de ani, Nicolae Dobrin, Ilie Balaci, Gheorghe Hagi si Gica Popescu, nu au reusit sa-si gaseasca locul in sistemul autohton, chiar daca au facut mai multe eforturi in acest sens, in acest moment fiind, practic, scosi la pensie. Daca prin scolile de fotbal care le poarta numele, Popescu si Dobrin mai au tangente cu fotbalul, Balaci si Hagi se afla intr-un concediu prelungit.

Sunt numeroase voci care afirma ca nici unul dintre sefii actuali ai fotbalului romanesc nu au suportat sa stea alaturi de ace sti fosti mari jucatori, fiind convinsi ca acestia ii vor eclipsa prin notorietatea lor. Numele lui Dobrin se confunda cu cel al lui FC Argers. Cu toate acestea, „Gascanul“ a fost folosit doar ca „manta de vreme rea“ de mai toti conducatorii formatiei pitestene, fara sa reuseasca sa-si faca o cariera, in adevaratul sens al cuvantului, ca antrenor. Ilie Balaci si-a facut un nume in fotbalul condus de petro-dolarii seicilor din zona Arabiei. La marea sa iubire, Universitatea Craiova, a suferit doua esecuri grele, in 1998 a antrenat echipa 7 etape, iar in 2001, doar 5, de fiecare ajungandu-se rapid la ruptura. Gica Hagi a reusit sa duca Nationala Romaniei la barajul pentru Campionatul Mondial din 2002, ratarea calificarii ducand la o „demisie cu cantec“. Dupa trei ani petrecuti in afara granitelor, a revenit in Divizia A, la carma lui Poli Timisoara, dar nici aici socotelile lui nu s-au potrivit cu ale patronului. Dupa ce a abandonat cariera de impresar, care i-a provocat numeroase neplaceri, Gica Popescu a incercat marea provocare, luptandu-se cu Mircea Sandu pentru sefia FRF, dar el nu a avut nici o sansa in lupta cu masina de vot de la Casa Fotbalului. Fiecare dintre cei patru lasa impresia ca ar putea sa dea mai mult pentru fotbalul romanesc, dar au fost respinsi de sistem.


Gheorghe Hagi:
„Fiecare antrenor are filosofia lui. Eu am ideile mele, strategia mea, cred ca am demonstrat ceva in viata si, de asemenea, cred ca nu mai am nimic de aratat! O data iti iese, alta data, nu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.