Blocajul in care este Fondul Proprietatea din cauza tergiversarilor lui Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, costa sute de mii de euro.

Statul roman a pierdut al noualea proces la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in cauze legate de nefunctionarea Fondului Proprietatea (FP). Instanta a hotarit ca Virgil Negoita, cetatean roman cu domiciliul la New York SUA, va incasa de la statul roman 60.000 de euro daune materiale pentru un imobil confiscat de la acesta si vindut de stat chiriasilor. Virgil Negoita (71 de ani) s-a plins CEDO dupa ce instantele din Romania i-au respins cererea prin care solicita sa fie constatata nulitatea contractului de vinzare-cumparare a casei sale, chiar daca tot instantele din Romania ii recunoscusera definitiv si irevocabil dreptul de proprietate. Magistratii CEDO au reluat argumentatia din cele opt cazuri precedente, potrivit careia blocajul Fondului Proprietatea face ca o posibila despagubire cu actiuni FP sa nu fie reala. Romania a mai pierdut procese identice, fiind obligata la plata unor despagubiri de sute de mii de euro.

Inconsecvent

Proiectul de ordonanta care ar permite listarea Fondului la bursa a fost trimis pentru aprobare la Finante la finele verii trecute, insa nu a fost adoptat. Intirzierea a fost explicata de Sebastian Vladescu prin atentia deosebita care este acordata la avizarea acesteia. Daca atunci Vladescu isi manifesta convingerea ca ordonanta va fi definitivata pina la finele lui 2006, ulterior acesta a dat ca termen sfirsitul acestei luni si, foarte probabil, acesta nu va fi respectat nici acum.