Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, din punctul sau de vedere, PD a decis sa rupa Alianta. Primul-ministru a precizat ca liberalii au „un evantai de solutii“ de colaborare. Afirmatia liderului liberal vine pe fondul deciziei PD de a c
Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, din punctul sau de vedere, PD a decis sa rupa Alianta. Primul-ministru a precizat ca liberalii au „un evantai de solutii“ de colaborare. Afirmatia liderului liberal vine pe fondul deciziei PD de a candida pe liste proprii la PE.

Liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, ieri, la Sinaia, ca PNL va avea o politica pragmatica, PD nefiind singura solutie de colaborare, si a sustinut ca liberalii au foarte multe variante. „Din punctul meu de vedere, PD a luat decizia de a rupe Alianta D.A. si de a o ingropa definitiv. Am observat ca PD vrea sa faca o politica pragmatica, ca sa nu spun o politica cinica. Vreau sa declar raspicat ca, daca PD a ales aceasta solutie, PNL-ului nu-i ramane decat o singura varianta: sa trecem si noi la o politica pragmatica, ceea ce inseamna ca nu exista singura solutie colaborarea cu PD. Avem un evantai intreg de solutii si mult mai multe decat isi inchipuie unii“, a declarat Tariceanu. Potrivit liderului PNL, Ali anta D.A. „a intrat in moarte clinica“, iar liberalii constientizeaza acest lucru „cu regret“. Intrebat care sunt solutiile de colaborare ale PNL, Tariceanu a sustinut ca „liberalii nu vor face alte aliante“. De asemenea, Tariceanu a apreciat ca PD nu va mai rezista mult presiunilor lui Basescu si va iesi de la guvernare.

(Claudia Cristofan)

Pactul de neagresiune in Alianta este inutil
Pe de alta parte, Tariceanu a anuntat ca nu respinge pactul de neagresiune propus de PD pentru alegerile europarlamentare, insa nu vede utilitatea acestuia in conditiile in care, desi are incredere in reprezentantii PD, acestia isi schimba pozitia dupa indicatiile lui Basescu. „Am incredere in Blaga si Videanu, dar deciziile in PD le ia tot presedintele informal al PD, Traian Basescu“, a spus seful PNL, acuzand inconsecventa in pozitiile democratilor, pe care i-a acuzat ca au ingropat Alianta.

Atac si la securitate
Tariceanu a mai anuntat ca formatiunea sa depune la Parlament saptamana viitoare pachetul legilor sigurantei nationale ca initiativa liberala, pentru a reglementa structura de functionare si organizare a serviciilor secrete, „intr-o tara in care exista tendinta de regim de autoritate personala“, astfel incat serviciile sa „nu ajunga parghii si unelte politice“.

PNL a recunoscut 'problema Basescu>>
Liderul liberal Tariceanu a mai comentat si pe marginea modificarii Legii referendumului, initiata de PSD. Astfel, seful liberalilor a admis, in cadrul unei emisiuni televizate, ca sustinerea de catre PNL a modificarilor la Legea referendumului, dupa ce Executivul avizase negativ propunerea PSD, a fost cauzata in buna parte de conflictul cu presedintele Traian Basescu. „Colegii mei liberali decid in functie de evolutiile politice din ultimii doi ani. Am plecat de la o relatie de colaborare si s-a ajuns unde s-a ajuns. S-a incercat distrugerea PNL si crearea unui partid satelit (PLD, nr)“, a spus Tariceanu, negand faptul ca ar exista o ruptura intre punctul de vedere al Guvernului, de acum un an, si cel al PNL. Totusi, intrebat cum explica faptul ca liberalii sustin amendarea Legii referendumului, dupa ce, in urma cu un an, Guvernul a respins propunerea legislativa a PSD pe aceasta tema, Tariceanu a pretins ca, de atunci si pana acum, proiectul respectiv ar fi suferit modificari in cadrul dezbaterilor parlamentare. El a reluat ideea potrivit careia pozitia fata de Legea referendumului nu are legatura cu suspendarea presedintelui.

Basescu: Ma surprinde alaturarea PNL-PRM-PSD-PC
Declaratiile premierului au venit ca reactie la afirmatiile presedintelui Traian Basescu de ieri dimineata, facute inainte de a pleca spre Bruxelles. Seful statului a mentionat, referindu-se la votul din Comisia juridica a Camerei Deputatilor pentru modificarea Legii referendumului, ca il surprinde pozitia PNL, dar ca este optiunea liberalilor daca vor sa fie alaturi de PRM, PSD si PC. „Singurul lucru care ma surprinde este pozitia PNL din Comisia juridica. Este problema lor daca vor sa fie alaturi de Romania Mare, alaturi de PSD si de PC“, a spus Basescu. Presedintele a mai declarat ca, in masura in care se respecta Constitutia si legile in vigoare la inceputul mandatului sau si in masura in care initiatorii se mentin in „limitele decentei“, actiunea de suspendare a sa din functie este democratica.

Orban: Basescu a facut 'blaturi>> cu PSD pentru serviciile secrete
In replica la afirmatiile prezidentiale conform carora PNL a coalizat cu PSD, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, la Sinaia, ca nu PNL poate fi acuzat de colaborare cu PSD, ci presedintele Traian Basescu, care a numit in fruntea SRI un parlamentar pesedist. El a mai sugerat ca seful statului s-ar face vinovat de imixtiune in treburile Parlamentului si de incalcarea principiului constitutional al separarii puterilor in stat atunci cand comenteaza decizia comisiei juridice de a accepta propunerea PSD de modificare a Legii referendumului. Totodata, Orban a precizat ca pozitia liberalilor privind modificarea Legii referendumului inca nu a fost oficializata printr-un vot in Biroul politic, dar a dezvaluit ca majoritatea liderilor partidului sustin modificarea popusa de PSD, transmite NewsIn. Pe de alta parte, vicepresedintele PNL Puiu Hasotti a declarat ca senatorii liberali nu vor vota o eventuala motiune impotriva ministrului justitiei, Monica Macovei, care ar putea fi initiata de PC.

Boc: Liberalii sa spuna daca doresc ruperea Aliantei
Liderul PD, Emil Boc, a declarat, ieri, ca democratii au anuntat ca adversarul lor este PSD, dar ca PNL se apropie prin multe gesturi de PSD si PRM. „Decizia PD de a participa separat la alegerile pentru PE este in conformitate cu Protocolul Aliantei PNL-PD si nu presupune ruperea Aliantei. Daca PNL doreste sa rupa Alianta, trebuie sa spuna acest lucru explicit si clar.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.