Scandalul politic care il are in centru pe Basescu, declansarea procedurii de suspendare a actualului presedinte al Romaniei, gafele de (ne)cunoastere a prevederilor constitutionale in vigoare (vezi propunerea lui Mircea Geoana de a desfiinta CSAT-ul
Scandalul politic care il are in centru pe Basescu, declansarea procedurii de suspendare a actualului presedinte al Romaniei, gafele de (ne)cunoastere a prevederilor constitutionale in vigoare (vezi propunerea lui Mircea Geoana de a desfiinta CSAT-ul printr-o lege), toate acestea si altele care vor urma cu siguranta in zilele ce vin au darul (otravit sau nu) de a transforma scena publica din tara intr-o noua oportunitate de dezbatere constitutionalista. Tin sa atrag atentia ca in Romania o singura voce (si aceea din afara clasei politice) a avut luciditatea de a constata ca la revizuirea Constitutiei s-a comis o enorma deturnare a spiritului universal al constitutiilor moderne. Anume, Curtea Constitutionala, la noi, a devenit organ reprezentativ suprem, ale carei decizii nu mai pot fi infrante cu doua treimi din voturile adevaratului organ reprezentativ suprem, care ar fi trebuit sa ramana Parlamentul in versiunea sa plenara (cu cele doua Camere reunite). Acum, cand Curtea Constitutionala a propus deja reintroducerea insultei si calomniei in randul infractiunilor un caracter penal, ce vom face? Ne aflam intr-o situatie fara iesire constitutionala: trebuie sa ascultam de Curte, care, iata, prin 9 persoane, a infrant vointa legislativa a Parlamentului, respectiv vointa celor care i-au votat pe deputati si senatori, adica aceia care au cerut dezincriminarea insultei si calomniei.
Situatia e cu adevarat grava.
Numele celui care a facut constatarea de mai sus (ignorata de clasa politica si de presa) este Valeriu Mangu, in cartea sa aparuta in 2005, cu titlul "Puterea", la Editura Sfera. Dar cine citeste, la noi, cartoaie groase de analiza a constitutionalismului? O dezbatere constitutionala are a fi, intotdeauna, un prilej de maxima constientizare cultural-politica a unei natiuni. Are a fi... Numai ca noi ratam cu exasperanta usurinta astfel de ocazii.
Valeriu Mangu revine cu o noua carte (o cartulie, de asta data, mai subtire, mai accesibila) de analiza constitutionalista chiar acum, in miezul celui mai mare scandal politic cu putinta. Se numeste "Decodificarea Constitutiei Romaniei", aparuta fiind tot la Editura Sfera. Si este o capodopera de luciditate analitica. Mi se poate reprosa ca nu sunt specialist in drept constitutional. Nu sunt. Dar cartea lui Mangu, "Decodificarea...", nu se bate cu Antonie Iorgovan sau cu alti constitutionalisti romani ci cu parintele constitutionalismului european, Jean Jacques Rousseau, autorul faimosului "Contract social". Or, este limpede ca Rousseau este piatra de hotar in toate bibliografiile unui student in litere si ramane carte de capatai a oricarui intelectual constient de sine in lumea modernitatii noastre.
Ei, bine, Mangu al nostru, credeti-ma, deocamdata, pe cuvant de onoare, il face praf pe Rousseau. Demonstratia sa e limpede ca lumina zilei: Rousseau nu a inteles ce reprezinta, in fapt, cele trei puteri in stat, cele care au a fi separate prin reglementari constitutionale.
Separarea puterilor in statul modern, demonstreaza matematicianul Mangu, recalificat ca excelent specialist in drept constitutional, aceasta separare nu este decat "umbra" alteia. Prima separare apare in constientizarea vointei populare pe care are a o reflecta o constitutie, orice constitutie. Acolo, in vointa suprema a poporului, joaca trei functii. Iar puterile in stat stau (ar trebui sa stea) in subordinea ratiunii acestor trei functii.
Nu fac aici o recenzie. Doar atrag atentia ca, in cel mai oportun fel, cartulia lui Mangu face lumina in scandalul politic din Romania de azi. "Decodificarea..." este cel mai bun produs cultural romanesc din acesti ani de postcomunism, singurul exportabil, deocamdata fara frica de a fi ignorat de opinia europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.