Robert J. Stein, principalul complice din Irak al afaceristului Philip Bloom, a fost condamnat de justitia americana la noua ani de inchisoare. El a pledat „vinovat“ in fata Curtii cu juri. In calitatea sa oficiala de coordonator al unei
Robert J. Stein, principalul complice din Irak al afaceristului Philip Bloom, a fost condamnat de justitia americana la noua ani de inchisoare. El a pledat „vinovat“ in fata Curtii cu juri. In calitatea sa oficiala de coordonator al unei parti din fondurile destinate reconstructiei Irakului, Stein a facut sa dispara, in conturi proprii sau ale unor complici, mai multe milioane de dolari. Schema grupului Bloom-Stein este una tipic romåneasca: trucarea licitatiilor si albirea rapida a banilor fraudati prin conturi din mai multe state, inclusiv Romånia. Surprinsi, americanii au creat o structura speciala pentru anihilarea unor astfel de grupari, SPITFIRE, care reuneste reprezentanti din toate institutiile cu atributii anti-frauda si de investigatii ale SUA

Philip Bloom, afaceristul complice al lui Robert Stein, este arestat in America si a fost trimis in judecata. Data la care americanii i-au instiintat pe procurorii romåni de cazul Stein-Bloom coincide cu data la care Oficiul pentru Combaterea Spalarii Banilor a sesizat DIICOT: 29 noiembrie 2005. In sesizarea Oficiului se face referire la spalari de bani prin Globa l Business Group, unde Bloom e actionar unic, si mai multe SRL-uri indicate in actul oficial. In 20 februarie 2006, procurorii DIICOT au dispus sechestru asigurator pe bunurile mobile si imobile ale lui Bloom, precum si blocarea conturilor acestuia identificate in mai multe banci din Romånia. Tot atunci a fost dispusa si efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice economico-financiare. Pe acest caz, anchetatorii romåni si americani au o continua corespondenta



(Adina Anghelescu)
Robert J. Stein, principalul complice din Irak al lui Philip Bloom, a fost condamnat, in 29 ianuarie 2007, de justitia americana, la noua ani de inchisoare, urmati de trei ani de libertate sub supraveghere. De asemenea, el va trebui sa plateasca suma de 3,6 milioane de dolari SUA pentru pagubele produse de activitatea sa ilicita, impreuna cu Bloom, in Irak. Stein a fost arestat in 14 noiembrie 2005 si a aparut prima data in fata instantei in 2 februarie 2006. El a pledat vinovat la toate capetele de acuzare: mita, spalare de bani, conspiratie in legatura cu operatiunea initiata de Bloom (prin care a fost fraudata Autoritatea Provizorie a Coalitiei din regiunea Centru-Sud a Irakului), posesie ilegala de arma de foc si posesie de arme automate.

(Adrian Horincar)

Initiatorul schemei de fraudare a fost omul de afaceri american, foarte cunoscut in Romania, Philip Bloom. In afara de Stein, Bloom i-a atras in afacerea de tip romanesc si pe alti oficiali ai departamentului Apararii din Statele Unite, cu responsabilitati in Irak. Unul dintre acestia, locotenent-colonelul Bruce D. Hopfengardner, din USAR (United States Army Reserves), s-a recunoscut si el vinovat, in fata instantelor americane, de conspiratie in vederea comiterii de fraude prin mijloace electronice si de spalare de bani. De asemenea, in marturia data in instanta pe 25 august 2006, Hopfengardner a recunoscut ca a introdus in Statele Unite, prin contrabanda, o parte din banii furati de grupul infractional din fondurile de reconstructie pentru Irak, in timpul unei permisii din martie 2004. Ofiterul american urmeaza sa primeasca sentinta in data de 23 martie a.c.. Conform unui raport al inspectorului general special pentru reconstructia Irakului, Stuart W. Bowen Jr, sentinta maxima pentru Hopfengardner poate ajunge la 20 de ani de inchisoare, cu cinci ani de libertate supravegheata dupa executarea pedepsei in penitenciar si o amenda de o jumatate de milion de dolari.

Bloom este cel care a adunat cele mai grave capete de acuzare. Conform unui alt raport al aceluiasi Stuart W. Bowen Jr, autoritatile americane au deschis nu mai putin de 15 dosare legate de activitatea grupului infractional initiat de acesta. Pentru afaceristul american, cele care il pot costa cel mai mult sunt legate de conspiratie in vederea comiterii de fraude, mita si spalare de bani. Pedeapsa sa poate ajunge pana la 40 de ani de inchisoare si 750.000 de dolari amenda. El a acceptat deja o intelegere cu acuzarea, prin care se angajeaza sa restituie suma de 3,6 milioane de dolari, obtinuta din fraude. In urma aceleiasi intelegeri, Bloom s-a recunoscut vinovat la toate capetele de acuzare. Omul de afaceri americani ar putea, totusi, sa primeasca o pedeapsa cu inchisoarea destul de mica. In conformitate cu relatarile presei americane, el a colaborat cu investigatorii inca de la arestarea sa, in noiembrie 2005, pe aeroportul din Newark, cand se intorcea din Romania.

O afacere americana pe tipar romånesc
Anii multi petrecuti de Bloom in Romania i-au fost de folos atat la cresterea averii, cat si la adaptarea la mentalitatea multora dintre afacerisii romani. Intrat in competitie pentru contractele de lucrari pentru reconstructia Irakului, Philip Bloom a apelat, cu succes, la expertiza romaneasca. El a reusit sa-l convinga pe Robert J. Stein sa intre intr-o combinatie care urma sa le asigure amandurora prosperitatea. Probabil ca nu a trebuit sa faca eforturi prea mari, pentru ca Stein ajunsese intr-o functie de raspundere in Irak, in ciuda faptului ca fusese condamnat, cu cativa ani inainte, pentru frauda. Pe parcurs, celor doi li s-au alaturat si alti oficiali, inclusiv ofiteri ai armatei americane. Activitatea grupului a ingrijorat in asemenea masura autoritatile americane incat a dus la infiintarea SPITFIRE (Special Investigative Task Force for Iraq Reconstrction) - Forta Speciala de Investigatii privind Reconstructia Irakului, alcatuita din reprezentanti ai FBI, ai Departamentului de Justitie, investigatori din cadrul armatei dar si de la trezorerie, vami, fisc, etc.

“Generos”, omul de afaceri a ajuns sa le plateasca oficialilor americani subsidii de pana la 200.000 de dolari pe luna, la care se adaugau masini de teren, masini sport, bilete de avion, bijuterii, arme, computere si “distractie” : bautura si femei.

Pentru un cetatean roman, modul de derulare al afacerii initiate de Bloom este foarte cunoscut. In calitate de Ofiter cu Finantarea si controlor pentru Autoritatea Provizorie a Coalitiei din regiunea Centru-Sud a Irakului, Stein era cel care organiza licitatiile pentru diverse contracte. Bloom se prezenta la aceste licitatii cu mai multe firme, din care unele inexistente, dar a caror bonitate era certificata de ceilalti complici din schema. Ofertele erau alcatuite pe baza informatiilor din interior, furnizate de aceiasi complici, asa incat, daca la licitatie participau si firme de buna-credinta, una din companiile lui Bloom castiga lucrarea.

Prin aceasta metoda, Blom a obtinut zeci de contracte cu o valoare totala de 8,6 milioane de dolari. Numarul mare de contracte este justificat de faptul ca Stein nu putea sa acorde lucrari cu costuri mai mari de 500.000 de dolari. Pe langa faptul ca obtinea aceste contracte prin frauda, Bloom nici macar nu executa lucrarile pentru care era angajat. In momentul arestarii sale, de exemplu, doua dintre contractele care ar fi trebuit finalizate - sediul unei noi academii de politie in orasul Al-Hilal si renovarea bibliotecii publice din Karbala (ambele orase situate la circa 60 de kilometri sud de Bagdad)- erau abia in stadiul de incepere a lucrarilor.

Masina de spalat dolari
Pentru ca afacerea mergea ca pe roate, Bloom, Stein si complicii s-au extins. Ei au trecut direct la delapidarea fondurilor destinate reconstructiei, reusind sa fure peste doua milioane de dolari. Rolul principal al a lui Bloom era sa “spele” sumele delapidate. Prin intermediul conturilor lui din Romania, Kuweit, Olanda si Elvetia, afaceristul trimitea banii complicilor sai, in Statele Unite.

O parte din banii spalati de Bloom au fost folositi de catre “amicii” sai, pentru achizitionarea de proprietati si obiecte de lux.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.