Autoarea de astazi a fost pentru mine o surpriza absoluta. Nu stiam nimic despre ea inainte de a citi cartea pe care v-o oferim azi.

O scriitoare care m-a prins in capcana, am crezut-o tot timpul, m-am lasat pacalit si am trecut granita dintre realitate si fictiune de mai multe ori intr-o recidiva confortabila pentru spirit. Am intrat in lumea ciudata, distrofica, a personajului principal, o lume din care, pentru o vreme, s-a declansat greva culorilor, acolo unde se vede enorm si se simte monstruos. O lume chircita de suferinta si luminata de bizareria personajului, de relieful accidentat al sufletului sau. Apoi am deslusit granita perfida, aproape imperceptibila, dintre real si fabulos. Dar, de data asta, un fabulos construit cu materialele realului. Cu toate caramizile concretului. Si cu toate elementele din care cei vechi spuneau ca se compune lumea: apa, foc, pamint si aer. Plus durere. Alice Hoffman este in stare sa demonstreze (si noi sa o credem) ca e adevarat: un fluture bate din aripi intr-o emisfera a Pamintului si, drept consecinta, in cealalta emisfera se porneste un uragan. Asa cum o dorinta poate porni cataclisme si mai mari. „Ai grija ce-ti doresti!"- este primul avertisment la intrarea in roman, la intrarea in tara unor minuni nemaivazute.

Da, va oferim astazi o carte tulburatoare, bine scrisa si cu un mesaj bine adapostit de ea: iubirea poate schimba totul, iubirea poate intoarce din drum apocalipsele fiecaruia.

P.S. Astazi, de la ora 23.15, va invit sa urmariti, pe TVR 1, emisiunea „Lumea citeste!" in care, alaturi de Oana Roman si scriitorul Cristian Teodorescu, discutam despre „Regina de gheata", de Alice Hoffman.