Alegerile europene din 13 mai ne gasesc cu o Autoritate Electorala Permanenta incapabila sa organizeze scrutinul.

Comisiile juridice ale Parlamentului au decis ieri sa mentina in functie conducerea Autoritatii Electorale Permanente, desi o subcomisie parlamentara de ancheta a propus revocarea.

Din cauza conflictului iscat intre presedintele Octavian Opris (foto) si cei doi vicepresedinti inca de la infiintarea institutiei, in 2004, Autoritatea Electorala nu a actualizat listele de alegatori, nu a infiintat Departamentul pentru controlul finantarii partidelor, nu a elaborate nici macar modelul pentru urnele transparente. In schimb, a cumparat 82 de calculatoare pentru 64 de lucratori, 24 de aparate de aer conditionat pentru 15 incaperi, 23 de imprimante, 12 copiatoare si sapte autoturisme Nubira cu o cota lunara de 500 de litri de benzina. Presedintele are un salariu de 4.500 RON, iar vicepresedintii cite 3.500.

„Sa fereasca Dumnezeu sa fie nevoie de institutia asta chiar miine, nici nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar putea intimpla. V-ati jucat suficient cu nervii nostri", a exclamat ieri senatorul Valentin Dinescu, la sedinta comisiilor juridice ale Parlamentului in care se judeca, nimeni nu mai stie pentru a cita oara si cu ce folos, modul in care Autoritatea Elec-torala Permanenta si-a batut joc de banii publici. Inca de la infiintarea sa, din 2004, Parlamentul a daruit-o cu fonduri generoase (75 de miliarde de lei pe an) si asteptari pe masura, sperind sa faca din AEP cea mai competenta institutie in materie de organizare a alegerilor. Se vede treaba ca parlamentarii au rezerve infinite de nervi de jucat, de vreme ce votul de ieri i-a mentinut in functie pe cei trei din conducerea AEP: presedintele Octavian Opris si vicepresedintii Ionel Flesariu si Alexandru Radu.

Tate la piata

Situatia, comica daca nu ar costa peste 70 de miliarde pe an, dateaza din 2004. La numai o luna de la numirea conducerii, vicepresedintii s-au certat cu presedintele si asa au ramas pina azi. Vicepresedintii ii reproseaza presedintelui Opris ca i-a izolat complet de managementul institutiei, ca le tine proiectele de legi inchise in fiset, ca a incercat sa-i trimita la schimb de experienta in Irak, in vreme ce el si cu directorii favoriti din Autoritate schimba experiente „electorale" prin Franta, Anglia si Suedia. Opris declara oricui ca vicepresedintii nu-si fac treaba. Dupa doi ani de blocaj institutional, rastimp in care AEP a facut abia o farima din cite i-au fost obiectivele, cele doua tabere beligerante s-au intilnit ieri la Parlament, intr-o sedinta a comisiilor juridice, menita sa taie in carne vie: trebuia discutat iarasi si iarasi raportul de activitate al AEP pe anii 2004 si 2005 si sa se hotarasca daca zboara din functii triada galagioasa de la conducerea AEP.

Belsug pe bani publici

Revocarea celor trei fusese recomandata de o subcomisie parlamentara ce anchetase asta-vara cauzele blocajului de la Autoritate. Raportul intocmit de subcomisie semnaleaza ca „in 2004 si 2005 s-au achizitionat 82 de calculatoare, desi numarul de personal (inclusiv 7 soferi) este de 64, s-au cumparat 24 de aparate de aer conditionat, desi functioneaza 15 incaperi, 23 de imprimante si 12 copiatoare". Documentul pomeneste si despre sapte autoturisme Nubira, pentru deplasari de protocol, masini carora le revin lunar cite 500 de litri de combustibil.

In ciuda risipei, Autoritatea nu a fost in stare sa traseze norme nici macar pentru fabricarea unor urne transparente, dar marele repros e ca AEP nu a infiintat pina la 1 ianuarie 2007, asa cum o obliga legea, un Departament de control al finantarii partidelor si al circuitului financiar in campaniile electorale. Departamentul putea sa se nasca doar dupa ce ar fi fost aprobat un regulament de functionare a AEP, care, la rindu-i, depindea de admiterea raportului de activitate de catre Parlament. Fapt care nu s-a intimplat de doi ani. Opris a trimis raportul in Parlament, vicepresedintii au reclamat ca el este ilegal pentru ca nu au fost si ei consultati in elaborarea lui. De patru sesiuni parlamentare se repeta circul, in urma caruia raportul este respins si trimis inapoi la AEP cu recomandarea ca partile sa se impace. „Partile" par a se uri insa pe vesnicie.

In urma votului de ieri din comisiile juridice, presedintele Opris, cu rang de ministru si leafa de 4.500 RON, a ramas in functie, cu sprijinul PSD si al PRM, la fel cum au ramas si cei doi vicepresedinti ce reclama ca nu sint lasati sa faca treaba, cu rang de secretar de stat si leafa de 3.500 RON/luna.

MAI preia sarcina

Satul sa tot priveasca la hirjoana asta eterna, Ministerul Administratiei si Internelor a hotarit sa se implice in organizarea alegerilor pentru Parlamentul European. In sedinta de guvern de astazi, MAI va propune un proiect de ordonanta privind modificarea legii alegerilor pentru Parlamentul European, ce se vor tine pe 13 mai, lucru de care ar fi trebuit sa se ocupe AEP. Secretarul de stat Mircea Toader ne-a declarat: „Sintem nevoiti sa suplinim incompetenta si neimplicarea AEP, propunind modificari fara de care nu se pot tine alegerile. Listele electorale nu sint actualizate, trebuiau schimbate modelul buletinului de vot si stampila de control a sectiei de votare si inca multe altele, pe care ne vedem siliti sa le facem noi".

Mandatul conducerii AEP este de opt ani, cu posibilitatea de-a fi prelungit.