Primele victime ale incalzirii globale vor fi padurile ecuatoriale, pentru unii, sau masinile 4x4, pentru altii.

In doar zece ani, padurea amazoniana sau Marea Bariera de Corali s-ar putea indrepta spre o iminenta distrugere, daca guvernele lumii nu vor reduce drastic emisiile de dioxid de carbon, se arata intr-un studiu al Grupului Interguvernamental pentru Schimbarile Climatice, citat de „Sunday Times".

„Trebuie sa ne asiguram ca virful emisiilor poluante nu va fi atins mai tirziu de 2015 si ca acestea vor scadea cu 3% pe an. Daca ele vor creste si dupa 2015, ne va fi mult mai greu sa le tinem sub control", arata studiul. Autorii studiului recunosc insa ca obiectivele propuse nu sint realiste, avind in vedere dezinteresul guvernelor pentru politicile de mediu, relateaza publicatia brita-nica. Degradarea ireversibila a climei va duce la exodul a sute de milioane de persoane din regiunile ecuatoriale, la veri tropicale in sudul Europei si la furtuni devastatoare in nordul continentului.

Comisarul 4x4

José Manuel Barroso, un avocat al politicilor de mediu, a fost acuzat de ipocrizie, deoarece conduce un extrem de poluant Volkswagen Touareg, in timp ce comisarul UE pentru Mediu este considerat campion al reducerii emisiilor, detinind un automobil Honda Jazz.