Uniunea Europeana ar vrea sa impuna o taxa de prima inmatriculare a masinilor pentru toate statele membre, sustine ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

„La nivelul Comisiei deja se discuta despre o astfel de taxa, la nivel european, care va fi impusa in toate statele Uniunii Europene", a spus Barbu, care a sustinut ca cea fixata de Romania, desi excesiva, este legala.

Barbu a afirmat ca nivelul initial al taxei, propus de Guvern, era acceptabil, insa cuantumul taxei a fost majorat de Comisia de buget-finante a Parlamentului, la propunerea opozitiei, rezultind „o diferenta mai mult decit dubla".

„Domnul ministru Vladescu va merge luni si va discuta cu reprezentantii Comisiei Europene aceasta problema privind nivelul taxei, astfel incit sa nu fie incalcata vreo prevedere a Tratatului", a afirmat Sulfina Barbu, potrivit careia taxa nu ar trebui sa depaseasca valoarea reziduala a autovehiculului.

Taxa de prima inmatriculare a fost introdusa la inceputul acestui an de catre autoritatile de la Bucuresti, care au afirmat ca vor sa limiteze importul de masini poluante. Comisia Europeana a criticat insa taxa, considerind ca nivelul ridicat pentru masinile vechi de import reprezinta o discriminare.