Angajatii firmei de securitate Ovidius Protguard care asigura paza sondelor Petrom OMV din localitatea bacauana Zemes sunt acuzati ca au agresat mai multe persoane. Impotriva acestora au fost depuse zeci de plangeri penale. Inspectoratul Judetean de Politie Bacau a "anchetat" doar trei cazuri si a constatat ca "faptele n-au existat. ZIUA probeaza insa cu documente
si dovezi abuzurile agentilor de paza din Zemes.
Locuitorii din comuna bacauana Zemes au depus zeci de plangeri penale impotriva firmei de securitate Ovidius Protguard, care asigura paza sondelor de extractie a Petrom OMV, in care ii acuza pe angajatii societatii de comiterea mai multor agresiuni. Plangerile fie nu au fost luate in seama, fie au fost solutionate cu neinceperea urmaririi penale. Mai mult, in urma solicitarii pe care ZIUA a adresat-o Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Bacau, ni s-a comunicat faptul ca faptele reclamate de trei dintre cei care au fost batuti sau abuzati de bodyguarzi "n-au existat, neputand fi probate". In ciuda acestui aspect, reclamatiile si declaratiile martorilor aflate in posesia ziarului nostru contrazic cele declarate oficial de IJP Bacau. Noua oameni sustin ca au fost fie batuti, fie amenintati cu arma, fie agresati verbal de cei de la Ovidius Protguard.
"Va dam bataie de crapati, fraierilor"
Unul dintre cei care au luat o bataie "sora cu moartea" de la zelosii paznici ai OMV este politistul comunitar Constantin Fodor. Asa cum reiese din plangerea sa, omul a fost batut pentru simplul fapt ca bodyguarzii au crezut ca fura combustibil. Prin adresa nr. 3570/22.01.2007, IJP Bacau ne comunica: "In ziua de 22.10.2006, lucratori ai SC Ovidius Protguard SRL Constanta l-au depistat pe Fodor Constantin, in timp ce sustragea produs petrolier, sesizand in acest sens organele de politie". Victima are insa o cu totul alta varianta. "In jur de ora 16.00 pe data de 22.10.2000 ma aflam (...) la vale de Brigada (pe drumul care leaga satul Bolatau de orasul Moinesti - n.r.) mi s-a oprit masina pentru ca nu mai aveam apa in radiator. Cand am iesit cu apa din parau am vazut o masina de teren cu inscriptia Ovidius Protguard din care au coborat trei agenti de paza care m-au somat si au inceput sa dea cu tomfele in mine, m-au trantit cu fata pe masina si mi-au dat cu spray in fata de vreo sase ori dupa care au inceput sa dea cu picioarele si cu pumnii si unul dintre ei a zis sa nu mai dea la fata ca imi lasa urme", sustine Fodor. Desi omul este politist comunitar, nici macar nu a apucat sa se legitimeze. "M-au pus sa zic cu cine eram, sa spun ca am fost la furat de gaz si m-au fortat sa stau langa conducta, apoi m-au pozat. (...) Dupa care m-au dezbracat si au inceput sa ma loveasca din nou si mi-au zis ca o sa ma unga cu gaz si o sa ma bata toti", a adaugat politistul comunitar. Ca sa confirme amenintarile, paznicii au chemat alti colegi, Constantin Fodor fiind batut si de acestia. Acesta a povestit ca a fost amenintat cu arma dupa care a fost transportat la Postul de Politie. Socanta este ultima afirmatie a lui Fodor: "Pe drum au inceput sa imi zica tot felul de lucruri precum "o sa va f.... nevestele, nenorocitilor", "va dam bataie de crapati, fraierilor". Au zis ca o sa intre la magazinul Apetri, si o sa rupa ficatii in toti".
Au acostat o mama cu copilul in brate
Fodor nu este singura victima a bodyguarzilor. Laurentiu Gherghely sustine ca a fost agresat impreuna cu sotia lui in data de 12 octombrie 2006. "Mergand cu nevasta mea pe jos de la Zemes catre Bolatau (...) venind o masina cu faza foarte mare la lumina farurilor si cu viteza excesiva ne-am oprit in marginea drumului intrucat ne-a orbit (...) Trecand pe langa noi le-am spus sa mearga mai incet si sa dea lumini mai mici, ei au coborat din masina, cand m-am uitat era de la firma Ovidius Protguard. Pe mine m-a lovit si pe nevasta mea a aruncat-o in sant", a declarat barbatul. Acelasi lucru sustine si sotia lui Gherghely. A doua zi dupa incident s-a dus la postul de Politie. Acolo a aflat cu surprindere ca bodyguarzii facusera o sesizare in care au spus ca "au dat peste unul care isi batea nevasta".
De asemenea, Romica Harlea sustine, la randul lui, ca a fost lovit in cap cu un pistol de catre unul dintre paznici si chiar a fost internat in spital. Totodata, Iulian Todiras a relatat ca in ziua in care s-au prezentat in fata Postului de Politie sa protesteze alaturi de alti cetateni fata de abuzurile comise de cei de la Ovidius Protguard, in loc sa-l asculte, mai multi agenti l-au amenintat: "M-a amenintat ca imi smulg inima din mine si ca eu urmez sa ajung in sicriu".
De astfel de tratamente au avut parte si femei. "Venind de la Bacau cu sotul si copilul meu in brate, au oprit masina nesimtitii acestia si mi-au spus sa merg cu ei ca nu stiu ce pierd. Sotul meu ii arata obrazul si el ii arata pumnul", a declarat Ana Maria Avadanei, din satul Pietrosu. Andreea Purcaru a fost, de asemenea, acostata de aceeasi paznici ai Ovidius Protguard.
Din zecile de sesizari au fost "instrumentate" doar trei. Cele ale lui Constantin Fodor, Laurentiu Gherghely si Dumitru Epure. In toate cazurile s-a dispus neinceperea urmaririi penale "intrucat faptele reclamate nu au existat, neputand fi probate, iar pentru fapta lui Fodor Constantin s-a propus aplicarea unei sanctiuni administrative, solutie confirmata de procurorul care a supravegheat cercetarile".
Protest in fata Primariei
Dupa "incidentul Fodor", peste 30 de localnici din Zemes s-au strans la Primarie pentru a protesta fata de abuzurile celor de la Ovidius Protguard.
Primarul Ioan Selaru a confirmat ca a primit mai multe plangeri, dar ca a incercat sa aplaneze conflictul. Si seful de post din Zemes a primit plangeri de acest gen, lucru confirmat de IJP Bacau. "La sfarsitul lunii octombrie, la nivelul comunei Zemes a avut loc o sedinta la care au participat: conducerea Politiei Municipiului Moinesti, primarul comunei Zemes, factori de decizie din cadrul OMV Petrom - Zona de operare Moinesti, responsabili din cadrul SC Ovidius Protguard Constanta si locuitorii comunei, unde s-au pus in discutie nemultumirile si starea tensionata legata de activitatea societatii de paza", se arata intr-o adresa a IPJ Bacau. Potrivit aceleiasi adrese, "interventia lucratorilor de politie in cadrul sedintei a dus la o comunicare mai buna cu cetatenii, cu SC Ovidius Protguard SRL Constanta si OMV Petrom, de atunci, nemaiinregistrandu-se stari tensionate". Cu toate acestea, plangerile au ramas, doar trei cazuri fiind solutionate. Desigur cu neinceperea urmaririi penale. Mai mult, impotriva firmei de paza sau a OMV Petrom, societatea care a angajat-o, nu s-a luat nici o masura.
Plangeri la Drepturile Omului
In disperarea lor, oamenii din Zemes au luat legatura si cu un reprezentant al Societatii Internationale pentru Drepturile Omului (SIDO). La presedintele filialei Moinesti a acestei organizatii, Petrisor Beita, s-au strans dosare intregi legate de aceste agresiuni musamalizate.
Pe langa problemele legate de retrocedarea unor terenuri ori paduri, aflate in zona sondelor de extractie a Petrom OMV, sunt si cele ale oamenilor care s-au plans de abuzurile comise de cei de la Ovidius Protguard. Petrisor Beita ne-a declarat: "Am trimis o adresa Politiei Municipiului Moinesti, care are in subordine Postul de Politie din Zemes, inca din 27 octombrie 2007. Nici pana astazi nu am primit un raspuns, desi, oficial, raspunsurile trebuie trimise in 30 de zile". Cu toate acestea, IJP Bacau recunoaste ca "in acest context (la intalnirea din luna octombrie n.r.) s-a discutat despre plangerile cetatenilor depuse la Politie si despre nemultumirile celor care au proprietati in apropierea conductelor si care erau sicanati de barierele instalate pe cateva drumuri de exploatare petroliera (care nu sunt drumuri publice) ale OMV Petrom, dar folosite si de acestia pentru a se deplasa la lucrari agricole".
"Cumparati" cu locuri de munca
Dupa ce locuitorii din Zemes au protestat, fostul director regional a fost schimbat din functie.
Interesant este ca, pentru a mai linisti spiritele in zona, societatea a facut o propunere primarului pentru ca mai multi locuitori sa fie angajati la Ovidius Protguard. "Am stabilit cu ei sa angajam niste localnici pentru ca in zona sunt foarte multi someri. Sondele, unde lucrau cei mai multi dintre zemeseni, se cam inchid", ne-a declarat primarul Ioan Selaru. Zeci de locuitori din Zemes si-au gasit de lucru, potrivit unor informatii din zona. Aceasta ar putea fi explicatia pentru care "lucrurile sunt acum sub control", asa cum sustine edilul.
Paza la mai multe obiective OMV Petrom
Firma Ovidius Protguard SRL Constanta a ajuns pe meleaguri bacauane in anul 2005. Asupra activitatii firmei planeaza, insa, multe semne de intrebare.
Societatea agreata de Petrom OMV a adus in zona numai paznici de prin alte colturi ale tarii carora le asigura salariu, masa si cazare. Nu se stie insa daca "in conditii legale", bodyguarzii pot folosi armament sau sa faca perchezitii. Infiintata in anul 1991, in Bucuresti, societatea si-a schimbat de mai multe ori denumirea: Protguard (1991), Protguard National (1993), Protguard N.O. SRL (2000) si Ovidius Protguard (2004). Patronul este nimeni altul decat Pavel Florescu, membru al Federatiei Romane de Arte Martiale. Din octombrie 2000, societatea si-a mutat sediul la Constanta. Tot de atunci, ea are un nou actionar in persoana lui Traian Aionitoaie. Din informatiile noastre, reiese ca aceeasi firma asigura paza la mai multe obiective ale Petrom OMV din tara.
Ridicarea dreptului de functionare
Reprezentantii Societatii Internationale pentru Drepturile Omului (SIDO) sustin ca au adunat peste o suta de sesizari privind abuzuri ale agentilor de la Ovidius Protguard si ca vor face adresa catre Ministerul Administratiei si Internelor pentru a cere ridicarea dreptului de functionare a firmei. Mai mult, unii localnici afirma ca Petrom OMV incearca cu ajutorul fortelor de interventie sa-i intimideze pentru a nu-si mai cere pamanturile furate de comunisti, de care societatea ar fi interesata. In plus, oamenii s-au plans frecvent de perchezitiile la care au fost supusi, atat corporale cat si ale masinilor. Ei considera ilegala amplasarea barierelor pe drumurile de acces catre propietatile lor aflate langa sonde sau paduri. Apoi, desi drumurile nu sunt considerate publice de IJP Bacau, oamenii nu stiu exact care este situatia terenurilor din zona. "Daca oamenii nu au voie sa treaca pe acele drumuri ce trebuie sa faca? Sa zboare cu elicopterul?", se intreaba Petrisor Beita (foto), presedintele filialei Moinesti a SIDO.
IPJ Bacau: "Nu pot agresa oameni"
Ovidius Protguard functioneaza pe raza comunei Zemes din 28.04.2005, fiind angajata, conform unui contract incheiat cu OMV Petrom Bucuresti, pentru paza propietatilor societatii petroliere din aceasta zona. Asa cum reiese din Legea 333/2003 si HG 1010/2004, paznicii nu pot face perchezitii si nici nu pot agresa oameni, iar pentru armament se dau autorizatii de catre Politie in situatii speciale. In cazul in care se incalca aceste prevederi legale, autoritatile competente (in speta, IJP Bacau) poate sanctiona firma si chiar sa solicite retragerea licentei de functionare. "Cu siguranta nu pot sa agreseze oameni chiar daca este un infractor. Obligatia lor este sa il prezinte organului de Politie", a declarat pentru ZIUA purtatorul de cuvant al IJP Bacau comisar Carmen Sava.