Sindicatul din fabrica de la Otopeni cere patronatului 250.000 de euro, reprezentind sume neincasate de muncitori, potrivit contractului de munca la nivel de ramura.

Philip Morris Romania (PMR) a fost data in judecata de sindicalistii din fabrica de la Otopeni, care cer patronatului plata unor drepturi salariale de peste 250.000 de euro, neachitate de firma in ultimii trei ani.

Liderul sindicatului Maxima PMR, Corneliu Serbanescu, a declarat pentru „Cotidianul" ca a dat firma Philip Morris in judecata pentru recuperarea sumelor reprezentind sporuri de vechime, lucru de noapte si lucru in weekend, a caror valoare depaseste 250.000 de euro.

„Philip Morris nu a respectat prevederile contractului colectiv de munca la nivel de ramura si nici macar pe ale contractului la nivel national. Suma de 250.000 de euro revine numai celor 50 de muncitori reprezentati de sindicat. Daca ar fi ca tot personalul PMR sa ceara aceste drepturi, suma ar depasi bine un milion de euro", ne-a declarat liderul sindical. Drepturile mentionate de sindicalist sint prevazute in contractul colectiv de munca pentru ramura industriei alimentare, a bauturilor si a tutunului, pe anii 2003-2004 si 2005-2006, se arata in plingerea inaintata Tribunalului Bucuresti. Angajatii sustin ca, in perioada 2003-2006, firma Philip Morris a stabilit „un program de lucru neregulat si continuu", astfel incit angajatii ajungeau sa munceasca intre 48 si 72 de ore saptaminal.

Conflict extins

Al doilea motiv de judecata cu patronatul Philip Morris este noul contract colectiv de munca, aflat in prezent in vigoare, care n-a fost negociat cu sindicatul reprezentativ din societate (Maxima PMR), asa cum cere legea, sustin sindicalistii. Peter Imre (foto), Corporate Affairs Manager la Philip Morris, ne-a declarat ca firma va raspunde acestor acuze in cursul zilei de azi, pentru ca nu lucreaza in weekend.