Ilie Nastase, Björn Borg si Ken Rosewall erau singurii tenismeni care cistigasera un Grand Slam fara a pierde vreun set. Ii urmeaza Roger Federer, care ieri a cistigat al treilea Australian Open. Internationalele de Tenis ale Australiei au urmat in acest an doua tendinte opuse. Evolutia graficului masculin a urmat o traiectorie normala, Roger Federer, invingatorul dinainte cunoscut, prelungindu-si ieri mandatul de suveran la Antipozi, unde a cistigat a treia oara, ocazie cu care si-a trecut in palmares cel de-al zecelea Grand Slam din cariera. La fete, lucrurile s-au complicat o data cu intrarea in fazele superioare, iar Serena Williams a dat peste cap pronosticurile, reusind sa revina cu sapte victorii consecutive dupa o absenta de peste patru luni de pe terenurile de tenis.

Victorie prajita pe plaja

Ca si Federer, ea a cistigat pentru a treia oara Australian Open, insa circumstantele au fost acum altele decit la succesele precedente, invingind cind nimeni nu-i dadea vreo sansa. In plus, ea nu a venit foarte bine antrenata fizic la turneu si a pregatit campania victorioasa pe plajele de la Black Rock, unde s-a relaxat dupa lunile de repaus. A venit la Melbourne si a pierdut doua seturi (la Nadia Petrova, in turul III, si la Shahar Peer, in sferturi), dar in finala a surclasat-o pe noua lidera a tenisului mondial, Maria Sarapova (6-1, 6-2). Umilita, rusoaica a avut totusi puterea sa zimbeasca: „Imi veti spune ca discursul meu dupa meci a fost mai bun decit meciul insusi". Partida a durat doar 63 de minute, iar scorul a fost cel mai umilitor din istoria finalelor feminine ale Australian Open, dupa succesul cu 6-0, 6-2 al lui Steffi Graf, obtinut in 1994, impotriva Arantxei Sanchez-Vicario. Aflata la al optulea Grand Slam cistigat, Serena a spus: „Primul set a fost superrapid. M-am uitat la ceas, la 4-0 cred, si mi-am spus: OK, ramii concentrata. Dupa aceea? Nu-mi mai aduc aminte de nici o minge din meci, imi amintesc cind m-am trintit fericita la pamint si m-am uitat la mama! Si dupa aceea am facut micul meu dans West Coast". Serena a urcat de pe locul 81 pe locul 14 in clasamentul WTA, dar prin victoria asupra Sarapovei a devenit prima jucatoare care cistiga Australian Open fara a fi cap de serie, dupa Chris O’Neill, in 1978.

La discoteca

La baieti, lucrurile au fost mai simple, iar chilianul Fernando Gonzalez nu a putut schimba cursul istoriei. Roger Federer a cistigat in trei seturi, cu 7-6, 6-4, 6-4, o finala fara istoric, al carei inedit a venit din afara terenului, frantuzoaica Sandra De Jenken fiind prima femeie care ocupa scaunul de arbitru intr-o finala de Grand Slam a baietilor. Ea n-a avut prea mult de lucru, diferenta dintre cei doi combatanti fiind destul de clara, astfel ca disputa s-a transat relativ repede, in doua ore si 20 de minute. De remarcat ca Federer nu a pierdut nici un set in cele sapte meciuri disputate la Australian Open 2007, performanta care a mai fost obtinuta intr-un turneu de Mare Slem doar de Ken Rosewall (Melbourne 1971), Ilie Nastase (Roland Garros 1973) si Björn Borg (Roland Garros 1980). Victoriile elvetianului au inceput sa devina greu de digerat, astfel ca unii dintre infrinti au inceput sa le dilueze cu alcool, Andy Roddick, invinsul sau din semifinale, petrecindu-si intreaga noapte de dupa eliminare intr-o discoteca de linga Melbourne.

Tenis, sini si fese Pentru Serena Williams a venit vremea sa-si plateasca politele celor care au criticat-o incontinuu in ultimele luni, iar dupa partida cu Sarapova a precizat: „A fost socant sa se spuna despre mine ca sint grasa, pentru ca eu ma uit in oglinda si am in continuare aceleasi masuri. Cred ca aceste critici sint generate de faptul ca am sini mari si fese mari. Ei bine, asta este situatia si voi avea mereu o alura mai impunatoare decit celelalte fete. Am aceeasi greutate de nu stiu cit timp si, chiar daca as pierde noua kilograme, voi avea mereu aceste «obuze» si fesele".