Exportatorii isi arata din nou nemultumirea fata de aprecierea leului, care le micsoreaza cistigurile. BNR le garanteaza doar ca rata de schimb va evolua in marja de plus/minus 15%.

Mare parte din deficitul balantei comerciale care a atins in 2006 cote-record este pus de exportatori pe seama aprecierii leului fata de euro, fapt care ieftineste importurile, dar face exportul mai dificil. Diferenta dintre valoarea exporturilor si cea a marfurilor importate de agentii economici din Romania ar putea creste in acest an cu circa 20%, potrivit estimarilor celor care activeaza in domeniul comertului exterior.

Prea multe capitaluri speculative

Deficitul comercial va creste in acest an cu 20%, la 18 miliarde de euro, fata de circa 15 miliarde de euro in 2006, pe fondul majorarii intrarilor de capitaluri speculative in piata, sustine secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), Mihai Ionescu. „In acest an si in anul urmator, Romania va fi inca un magnet pentru capitalurile speculative, care vor face presiune pe curs, cu toate preocuparile Bancii Nationale de a mentine un echilibru pe piata valutara. Acest fenomen va accentua deficitul comercial cu cel putin 20%, chiar daca estimarile oficialilor romani sint mai incurajatoare", a spus Ionescu. In opinia oficialului ANEIR, piata romaneasca este „asediata de capitaluri speculative", care au dictat cursul monedei nationale. „Din pacate, nu avem o piata financiara dominata de valuta din import si export, ci 90% dintre capitaluri sint speculative", a afirmat Ionescu.

Cerintele ERM II asigura stabilitate financiara

BNR va mentine si in acest an evolutia cursului valutar in marja de plus sau minus 15%, ceea ce va oferi stabilitate financiara, spune viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu (foto). Procentul invocat deriva din cerintele de adoptare a monedei unice europene, una dintre conditii fiind o perioada de cel putin doi ani in care cursul de schimb trebuie sa evolueze intr-un culoar de plus/minus 15% fata de o valoare de referinta. BNR a inceput deja antrenamentul pentru intrarea in ERM II (Exchange Rate Mecanism) prin lipsa de interventie directa pe piata valutara. Pe parcursul anului trecut, cursul de referinta anuntat de BNR a oscilat intre un maximum de 3,6846 lei/euro, consemnat chiar la inceputul anului (5 ianuarie), si un nivel minim de 3,357 lei/euro pe 22 decembrie. Luind in calcul ratele de referinta, oscilatia maxima de anul trecut a fost de 8,8%. Leul a inregistrat in 2006 o apreciere medie de 2,72% in raport cu euro si 3,6% fata de dolar, cu mult sub avansul calculat pe baza ratelor de schimb de la sfirsit de perioada.