Telefonul primit de Emil Boc de la seful trustului Gazeta e mai clar decit biletul lui Patriciu trimis de Tariceanu presedintelui. Desi stia ca trebuie sa inchida, Boc a raspuns „sigur, maestre, trimite-mi". Jarul dintre copertele dosarului Gazeta, care pilpiia mocnit de vreo trei luni, s-a transformat brusc intr-un ditamai focul de tabara, cind curentul provocat de accesul ziaristilor la dosar a lasat paginile deschise la capitolul Boc. Ei bine, acest capitol ni-l releva pe Emil Boc in toata marimea lui de presedinte de partid - primar „nesantajabil", asa cum se autopropune. La un telefon interceptat inoportun de procurori, Emil Boc ii raspunde cu familiarul „maestre" unui ziarist cu care spune ca a vorbit de „trei-patru ori in doi ani". La acelasi telefon, primarul Emil Boc ii spune ziaristului „sigur, maestre, te rog trimite-mi prin SMS cererea ta", in loc sa-l atentioneze ardeleneste „no, draga domnule, stai la rind, c-or mai fi si altii care-or depus cerere inaintea ta".

Telefonul asta e mai clar decit biletul lui Patriciu trimis de Tariceanu presedintelui. Basescu, spune Elena Udrea, a aruncat dupa ea cu hirtia, revoltat ca „asa intelege mafia sa conduca tara asta". Emil Boc, spune inregistrarea, nu a dat cu celularul dupa Liviu Man, revoltat ca asa intelege mafia sa conduca orasul asta. Din contra, „nesantajabilul" l-a rugat pe „maestru" sa-i trimita numarul de registratura al cererii. Intuia sau nu ca formularul o sa primeasca respins, Emil Boc l-a acceptat pe firul scurt.

Acum, ca telefonul lui a devenit cabina publica, Boc reactioneaza virulent. La televizor, in ziare, la radio, unde apuca, numai sa acopere cu glasul lui tiriitul telefonului de la Liviu Man. Nu pentru ca juridic sau administrativ i se poate intimpla ceva, atita drept isi mai aminteste si el de la facultate. Ci pentru ca politic i se pot intimpla multe si atunci se duc naibii si juridicul, si administrativul.

Primarul Clujului stia, sau trebuia sa stie, ce fel de presa il suna si ce raspuns trebuia sa dea. Presedintele PD stia, sau trebuia sa stie de la colegii de partid din teritoriu, ce fel de presa face trustul respectiv si ce raspuns sa dea. Profesorul de drept Emil Boc stia, sau trebuia sa stie, ce inseamna un mic trafic de influenta si ce raspuns sa dea. Cu toate astea, primarul si politicianul Emil Boc a ales sa raspunda avocateste: „Sigur, maestre, trimite-mi". Si-acum se mira, ca un novice in toate, de ce apare pe prima pagina.

O consolare exista insa pentru Emil Boc. Invitat intr-o emisiune tv, Gigi Becali a spus ca la fel procedeaza si el: cind are o problema cu un teren sau o afacere, face rost de numarul de telefon al primarului si suna sa o rezolve. Problema dumneavoastra, domnule Boc, e ca ati raspuns la telefon.