Unul dintre posibilii candidati ai democratilor pentru Casa Alba, Barack Obama, cistiga noi prieteni la Hollywood, citeva dintre cele mai cunoscute figuri ale cinematografiei americane promitindu-i deja sustinere financiara.

Senatorul democrat Barack Obama, care candideaza in Partidul Democrat impotriva senatorului Hillary Clinton pentru nominalizarea la presedintia SUA, va primi 2.300 de dolari de persoana la actiunea de stringere de fonduri gazduita de regizorul Steven Spielberg si partenerii acestuia de la studiourile DreamWorks, David Geffen si Jeffrey Katzenberg (creatorul filmelor „Shreck") la care sint asteptati sute de invitati.

Geffen, un sustinator fanatic, pina acum, al lui Bill Clinton, va organiza o receptie mai exclusivista la resedinta sa, iar viitorii directori de campanie ai lui Obama sint invitati sa primeasca 46.000 de dolari.

Sustinatori-vedete

Printre starurile de la Holllywood care si-au anuntat deja sprijinul pentru Obama se numara George Clooney, Oprah Winfrey, Halle Berry si impresarul Ari Emanuel, altii fiind inca indecisi sau in asteptare. Steven Spielberg, de exemplu, a anuntat ca „pariaza" pe mai multi „cai" in aceasta cursa, asa ca va sustine financiar, probabil, si campania fostei prime doamne a Americii, Hillary Clinton.

Pe de alta parte, senatorul Hillary Clinton are propriii fani in California, multe dintre aceste prietenii fiind cultivate pe vremea cind sotul sau era la Casa Alba. Ea va organiza propria seara de gala pentru stringerea de fonduri la un hotel din Beverly Hills, la sfirstiul lunii martie, si urmeaza sa se intilneasca in curind cu doi dintre sustinatorii sai: producatorul Haim Saban (realizatorul seriei „Power Rangers") si bancherul Sim Farar.

Elizabeth Taylor este una dintre actritele cunoscute in intreaga lume care o va sustine pe Hillary. Taylor a donat 2.100 de dolari in campania lui Clinton, aceasta fiind limita legala pentru donatiile facute de o persoana, in primul stadiu al unei campanii electorale in SUA. Un candidat are nevoie de cel putin 100 de milioane de dolari pentru cursa la presedintia SUA, iar Hollywoodul ofera de obicei 30-40 de milioane de dolari, impartiti intre candidatii celor doua partide.

Viata privata, in vizorul presei

Presa vorbeste deja despre familiile candidatilor, incercind sa descopere cit mai multe „secrete" care sa fie pe placul cititorilor. Despre Obama (45 de ani) s-a scris ca are doua surori vitrege, dintre care una traieste in Marea Britanie, si cinci frati vitregi, dintre care cel mai mare s-a convertit la islam. Mama sa a murit in 1995 din cauza unui cancer ovarian si era, potrivit descrierilor, o persoana liberala in gindire, interesata de religie, care dupa ce s-a mutat in Indonezia a invatat sa vorbeasca fluent limba localnicilor si a indragit cultura acestei tari.

Hillary, familista

Hillary Clinton incearca sa atraga de partea sa si electoratul feminin si incepe sa joace public, mai mult decit pina acum, rolul de sotie si mama, pentru a-si transforma imaginea de femeie rece si calculata in-tr-una mai blinda si feminina. Fiica sa, Chelsea Clinton (26 ani), a primit un rol important in strategia „de mamica" a fostei prime doamne americane. Ea se va ocupa de stringerea de fonduri pentru campania prezidentiala.